Brahim és Khaled el-Bakraoui, Salah és Ibrahim Abdeslam vagy a Kouachi fivérek: testvérpárok, akik terrortámadásokban vettek részt. Legtöbbször ugyanabban az akcióban aktivizálták magukat, legtöbbször mindketten meg is haltak. Testvérpárokat nem csak a muzulmán vallásra hivatkozó terrorszervezetek alkalmaznak megbízhatóságuk miatt. Egy pedofil északír párosról viszont nemrég derült ki, hogy besúgók voltak.

Egymást biztos nem súgják be - általában ez a fő ok, ami miatt a terrorszervezetekben szeretik, ha egy testvérpár jelentkezik náluk akcióra. Hogy a csoportok szervezőinek igaza van, azt bizonyítja a belga terrorelhárítás egyik tisztjének panasza is: ő még a brüsszeli merényletek előtt mondta azt a Buzzfeed újságírójának, hogy nincs besúgójuk a dzsihádisták fő brüsszeli fészkének számító Molenbeekben.

Brahim és Khaled el-Bakraoui is testvérek voltak.

Mindketten március 22-én haltak meg. Egyikük a Zaventem repülőtéren robbantotta fel magát, másikuk az európai uniós negyed közelében lévő Maalbeek metróállomáson.

A Bakraoui fivérekForrás: AFP/-

A tavaly novemberi párizsi merényletekben is részt vett egy testvérpár. A brüsszeli merényletek előtt elfogott Salah Abdeslam testvére, Ibrahim a Le Comptoir Voltaire nevű kávézóban hozta működésbe a testére erősített bombát. Öccsének is meg kellett volna halnia, ám ő egy kukába dobta a robbanószerekkel megpakolt mellényét. Egyelőre nem tudni, hogy miért tette ezt, ahogy azt sem, hogy milyen szerepe volt a múlt heti brüsszeli merényletek megszervezésében.

Kouachiék is együtt haltak meg

Franciaországban korábban is gyilkolt egy terrorista testvérpár. Said és Cherif Kouachi a Charlie Hebdo című hecclap szerkesztőségében támadt az újság készítőire, sokakat megölve közülük.

Egy tűzharcban a rendőrök lőtték le őket.

A bostoni merényletet egy radikalizálódott csecsen származású testvérpár, Dzsohar és Tamerlan Carnajev követte el. 2013. április 15-én három embert öltek meg egy kuktafazékba szerelt, távirányítású pokolgéppel. Később egy rendőrt is megöltek. Az idősebbik testvér, Tamerlan az akció során életét vesztette, öccsét, a most 21 éves terroristát halálra ítélték Amerikában. Tavaly nyáron bocsánatot kért az áldozatoktól.

KouachiékForrás: MTI/EPA/Francia rendőrség

"Rettenetesen távol vagyunk még attól, hogy megértsük, pontosan miért válnak testvérek, családtagok együtt terroristává" - mondta a Los Angeles Timesnak John Horgan, az amerikai Georgia állam egyetemének pszichológiaprofesszora. Szerinte azért is furcsa ez a helyzet, mert a testvérpárok a modern terrorizmus történetében nem a dzsihádista szervezetekben bukkantak fel először.

Nehéz beépülni közéjük

Horgan szerint a testvérpárokat közel azonos hatások érik életük során, ezért radikalizálódnak könnyen egymás mellett. Az is sűrűn előfordul, hogy az akciókat végrehajtó fivéreket - vagy éppen nővéreket - egy másik családtagjuk irányítja. A terrortestvérek között általában erős a kötelék, feltétlenül elhisznek a másiknak mindent.

Egymást radikalizálják, egymást hergelik a cselekvésre.

A Carnajev fivérek esete részben eltér ettől: abban az esetben az idősebb Tamerlan volt a radikálisabb. A fiatalabb szolgaian követte őt mindenhová. Máig nem tiszta, hogyan tudta Tamerlan az emberölésre is rávenni az akkor 19 éves, azóta bocsánatot is kérő fiút.

Dzsohar CarnajevForrás: AFP

Egy leszerelt amerikai terrorelhárító arról is beszélt a lapnak, hogy ha családtagok alkotnak egy csoportot, természetesen nem lehet közéjük beférkőzni. "Minden nyom eltűnik" - mondta John Cohen, aki most kriminalisztikát tanít a Rutgers Egyetemen.

Pedofil kémek az IRA tagjai között

Az Észak-Írország függetlenségéért terrorcselekményekkel is küzdő Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) brigádjaiban is bőven voltak testvérpárok. A brit elhárításnak ráadásul "szerencséje" volt az egyik párossal: együtt álltak besúgónak. Az IRA tagjairól jelentettek. Úgy sikerült őket beszervezni, hogy a hatóságok rájöttek, mindkettejük pedofil. Ezt állítólag az IRA vezetői is tudták, de végül futni hagyták őket.

A két, meg nem nevezett testvér szabadon távozhatott Írországba.

Testvérek a szélsőbaloldali német terrorszervezetben, a Vörös Hadsereg Frakcióban (RAF) is voltak. Wolfgang Beert csak öccse többszöri kérésére vették fel a RAF-ba. Henning Beer nem sokkal később nagyon megbánta, hogy elintézte bátyja tagságát. Wolfgang ugyanis egy közös akció során halt meg.

Az IRA tagjai között is voltak testvérpárokForrás: hemis.fr/Boisvieux Christophe

A testvérpár két másik terroristával együtt autót lopott a szervezetnek egy Flein nevű faluban Baden-Württemberg tartományban 1980. július 25-én. Az akcióban négyen vettek részt. A lopott kocsiban ült Henning egy másik terroristával, őket követte Wolfgang és társa. A menekülés végül tragédiával végződött: Henningék egy teherautónak ütköztek. Wolfgang az eset után mély depresszióba zuhant.

Bocsánatot kért Laachraoui öccse

Természetesen nem törvényszerű, hogy minden terrorista testvére is terrorista. Mourad Laachraoui, a Zaventem reptéren magát felrobbantó Najim Laachraoui testvére nemrég sajtótájékoztatót tartott Brüsszelben. A láthatóan megrendült 20 éves sportoló arról beszélt, hogy ő és családja értesítette a hatóságokat 2013-ban, amikor kiderült, hogy Najim Szíriába megy. "A rendőrök kijöttek, megnézték, hogy tényleg nincs otthon a bátyám, aztán elmentek" - mondta a fiatalember. Arra a kérdésre, hogy mit üzenne a bátyjának, ha élne, ezt válaszolta: "Nem tudok neki üzenni, mert már halott. Nem hallja."