Washington: Aszadnak mindenképpen mennie kell

Horizontal panoramic A handout picture released by the official Syrian Arab News Agency (SANA) on December 6, 2015 shows Syrian President Bashar al-Assad (L) giving an interview to a journalist from the Britain's Sunday Times in his Damascus residence. AF
Bassár el-Aszad interjút ad a szíriai arab hírügynökség munkatársának
Vágólapra másolva!
Cáfolta az amerikai külügyminisztérium az orosz külügyminiszter-helyettes arról szóló pénteki állításait, melyek szerint Washington beleegyezett abba, hogy a szíriai elnök sorsa nem képezheti vita tárgyát.
Vágólapra másolva!

"Hamis minden arról szóló sugalmazás, hogy megváltozott a Bassár el-Aszad jövőjével kapcsolatos véleményünk" - közölte pénteken az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Bassár el-Aszad szíriai elnök Forrás: AFP/SANA

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes John Kerry amerikai külügyminiszter szerdai és csütörtöki moszkvai tárgyalásait kommentálva azt hangoztatta: Washington elfogadta Moszkvának azt az alapvető álláspontját, miszerint az Aszad sorsáról való döntés a szíriai konfliktus lezárására irányuló folyamat mostani szakaszában nem szerepelhet a napirenden.

John Kirby hozzátette, nézetük szerint a szíriai elnök minden jogát elvesztette a kormányzásra,

és az Obama-kormányzatnak továbbra is az az álláspontja, hogy Aszad nem vezetheti tovább Szíriát.

Az Egyesült Államok tavaly ugyan elállt követelésétől, hogy a szíriai elnök azonnal távozzon a polgárháború dúlta közel-keleti ország éléről, de továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy Aszad mondjon le a politikai átmenet egy pontján.

Az öt éve tartó szíriai harcokban eddig legalább 250 ezren vesztették életüket, és több millióan kényszerültek otthonuk elhagyására.