Ferenc pápa: Ne adjátok fel a reményt!

Pope Francis attends special Jubilee Audience 2016 30 audience giubilare january jubilar papa francesco pope francis saturaday special audience square. st. peter udienza VATICAN NurPhoto January 30 30th January 2016 RELIGION Vatican City SQUARE FORMAT
Ferenc pápa videón üzent
Vágólapra másolva!
Nem szabad, hogy a sötétség és a félelem magára irányítsa a lélek figyelmét - ezt üzente Ferenc pápa a hívőknek a nagyszombat esti vigílián. A többórás liturgia alatt kiemelt biztonsági készültség volt a római Szent Péter tér környékén.
Vágólapra másolva!

A remény megtartásának fontosságát emelte ki Ferenc pápa a nagyszombat este tartott vigílián. Az egyházfő a többórás liturgia alatt Jézus feltámadására emlékezett a Szent Péter-bazilikában összegyűlt hívek ezreivel.

A Brüsszelben és a Közel-Keleten elkövetett terrortámadások által beárnyékolt húsvéti nagyhét után a pápa arra biztatta az embereket, hogy ne adják fel a reményt.

- mondta az egyházfő.

A remény, amire a világ szomjazik

Ferenc pápa szerint mindig is lesznek problémák, de nem szabad hagyni, hogy azok határozzák meg az életet. Az egyház feladata a pápa szerint az, hogy "újraélessze a reményt azok szívében, akiknek nehezükre esik az élet fényét megtalálni".

Ferenc pápa szerint az egyház feladata, hogy újraélessze a reményt Forrás: NurPhoto/Massimo Valicchia/NurPhoto/Massimo Valicchia

"Máskülönben egy nemzetközi létesítmény lennénk, amelynek ugyan rengeteg követője és jó szabályai vannak, de alkalmatlan arra, hogy megteremtse azt a reményt, amelyre a világ szomjazik" - fogalmazott a pápa.

Kiemelt biztonság

A Szent Péter tér és a Vatikán egész környékén kiemelt a biztonsági készültség volt.

A bazilikába tartó hívőket egyenként fémdetektorral ellenőrizték, mielőtt beléptek a Szent Péter térre.

A húsvéti vigília hagyománya szerint a nagyszombat este fél kilenckor kezdődő szertartás a Szent Péter-bazilika bejáratánál indult, ahol az egyházfő megáldotta a tüzet és a húsvéti gyertyát.
Innen Ferenc pápa és a vele koncelebráló papok a bazilika főhajóján az oltárig haladtak.

A szokásnak megfelelően a hívőkkel teli Szent Péter-bazilika ezalatt teljes csendben és sötétben volt, csak a papok és a hívők kezében lévő gyertyák világították meg.

A bazilikában akkor gyulladtak meg a fények, amikor a pápa az oltárhoz ért.

A szertartás során megszólaltak a Szent Péter-bazilika addig néma harangjai is.

Ferenc pápa a virrasztáson tizenkét fiatalt és időst részesített a keresztség, valamint az elsőáldozás és bérmálkozás szentségében, akik Olaszországból, Albániából, Kamerunból, Koreából, Indiából és Kínából érkeztek.