Nincs köze a merényletekhez a Németországban őrizetbe vett két férfinak

brüsszel reptér
Brüsszel, 2016. március 23. Rendőrségi szakértők a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtér megrongálódott utascsarnoka előtt 2016. március 23-án, miután az előző nap két pokolgép robbant a légi kikötőben. A belga fővárosban az európai uniós intézmények közelében lévő metróállomáson is robbantásos merényletet hajtottak végre az Iszlám Állam dzsihadista szervezet terroristái. A merényletek következtében több mint harminc ember életét vesztette, kétszázhatvan megsebesült. (MTI/EPA/AP pool/Geert Vanden Wijngaert)
Vágólapra másolva!
Nem találtak arra utaló jeleket a Németországban őrizetbe vett két ember ügyében, hogy bármi közük lenne a brüsszeli merényletekhez.
Vágólapra másolva!

Hétvégi német sajtójelentések szerint a súlyos államellenes bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség felügyelete alatt folytatott nyomozás során egyelőre nem találtak kapcsolatot a Düsseldorfban csütörtökön és a Giessenben szerdán őrizetbe vett férfi és a brüsszeli merénylők vagy azok környezete között.

Forrás: MTI/EPA/AP POOL/Geert Vanden Wijngaert

Giessenben egy 28 éves marokkói férfit vettek őrizetbe. Mobiltelefonján találtak két gyanús üzenetet, amelyekről kiderült, hogy semmi közük a merénylethez. Az egyik sms tartalmaz egy nevet, amely hasonlít az egyik öngyilkos merénylő, Khalid el-Bakraoui nevére, valójában egy másik személyről van szó.

A másik sms három perccel azelőtt érkezett az illető készülékére, hogy Khalid el-Bakraoui felrobbantotta magát, és csak a 'fin' szócskát tartalmazza. Ez azonban

nem a 'vége' jelentésű francia szót jelöli, hanem a 'hol' jelentésű arab szót latin betűkkel írva.

Nem találtak a brüsszeli merényletek ügyéhez vezető szálakat a Düsseldorfban őrizetbe vett férfi esetében sem. Az illetőről a Der Spiegel című hírmagazin azt írta, hogy a török hatóságok tavaly nyáron feltartóztatták a szíriai határvidéken, és visszatoloncolták Amszterdamba, ahonnan az országba érkezett.

Ugyanazzal a repülőgéppel szállították vissza, mint Khalid el-Bakraouit.

A török hatóságok azzal gyanúsították őket, hogy az iszlamisták oldalán részt vesznek vagy részt akarnak venni a szíriai polgárháborúban.