Az osztrák kancellárnak feszült a viszonya Merkellel

Angela Merkel Werner Faymann
German Chancellor Angela Merkel (R) and Austrian counterpart Werner Faymann gesture at a press conference at the German Chancellery in Berlin on September 15, 2015 following their meeting on the refugee crisis, after both sides reinstated border controls. AFP PHOTO / JOHN MACDOUGALL
Vágólapra másolva!
Politikailag igen feszültnek nevezte Angela Merkellel való viszonyát az osztrák kancellár. Faymann szerint Németország ütközőzónává akarja tenni országát.
Vágólapra másolva!

Személyesen jó, politikailag viszont igen feszült a viszony a német kancellárral - jelentette ki egy vasárnapi lapinterjúban Werner Faymann. Az osztrák kancellár szerint nem igazságos, hogy Németország "ütközőzónává" akarja tenni Ausztriát.

Angela Merkel német kancellár ki akarja használni, hogy Ausztria a balkáni útvonalon kívül az első ország, ahol a menekültek kérelmet akarnak benyújtani - mondta az osztrák politikus a Die Presse című osztrák lapnak.

A kialakult helyzetet az európai politika hibájának nevezte.

Az osztrák kancellár úgy véli, hogy Merkel politikája kárt okozhat Ausztriának. Faymann szerint a német kancellárnak egyértelműen ki kellene jelentenie, hogy hány legálisan érkező menekültet tud befogadni.

180 fokos fordulat

Míg korábban Faymann elismerően szót arról, ahogy Merkel a menekültek ügyét kezeli,

néhány hónapja megváltoztatta az osztrák migrációs politika irányvonalát.

A kommentárok szerint a kancellár mindezt külső nyomásra, a tartományi választások eredményei és a lakosság körében növekedő bizonytalanság következtében tette.

Faymann szerint politikailag feszült a viszonya Merkellel Forrás: AFP/John Macdougall

Az osztrák menekültpolitika irányváltását a kancellár a vasárnapi interjúban azzal indokolta, hogy

Ausztrián tavaly közel egymillió ember haladt át, a legtöbben Németországba mentek, de sokan közülük az országban maradtak - mondta a kancellár, aki azt is hozzátette, hogy közben kiderült, hogy

az európai megoldás nem működik.

Az osztrák kancellár ugyancsak az Európai Bizottság hibájának tartja, hogy elmulasztotta az unió külső határainak védelmét.

270 szélsőségesről tudnak

A felső korlát bevezetésére utalva Faymann azt mondta, hogy az Ausztria által is alkalmazott, nemzeti hatáskörben született megoldás csupán B-terv, szemben a másik lehetőséggel, vagyis az uniós külső határok közös védelmével.

Ausztria tavaly mintegy 90 ezer embert fogadott be,

Az EU külső határainak szigorúbb ellenőrzését szorgalmazta egy interjújában Johanna Mikl-Leitner is. Az osztrák belügyminiszter információi szerint Ausztriában 270 iszlám szélsőségest jegyeznek, akik közül 70-en - külföldre távozásuk után - már újra az országban vannak.

- mondta a miniszter. Ennek érdekében további munkatársakat vettek fel, és a rendőrök mellett iszlámszakértők, elemzők és pszichológusok is dolgoznak.