Elfogták a rettegett drogbáró kincstárnokát is

Horizontal
(F1LES) Handout released by the Attorney General of Mexico (PGR)'s office of the mugshot of Mexican drug trafficker Joaquin Guzman Loera, aka "el Chapo Guzman", published on the PGR website on February 22, 2014. Mexican authorities have recaptured fugitive drug kingpin Joaquin "El Chapo" Guzman, six months after his prison break, President Enrique Pena Nieto said on January 8, 2016. AFP PHOTO/PGR --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / PGR" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS / AFP / PGR / - / AFP / PGR / HO
Vágólapra másolva!
A mexikói hatóságok pénzmosás gyanújával őrizetbe vettek egy férfit, aki a gyanú szerint Joaquín Guzmán, az El Chapóként - "A Köpcös" - ismert mexikói drogbáró pénzügyeinek intézője volt.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették "El Chapo", a januárban elfogott, rettegett mexikói drogbáró pénzügyeinek felelősét a hatóságok. Juan Manuel Álvarez Inzunzát, a drogbáró feltételezett "kincstárnokát"

azzal gyanúsítják, hogy tíz év alatt több mint négymilliárd dollárt mosott tisztára.

A mexikói rendőrség és a hadsereg különleges egységei az ország délnyugati részében, Oaxaca államban vették őrizetbe a "Mídász király" becenevű Álvarez Inzunzát.

Pénzmosó hálózatot irányított

A 34 éves férfi a feltételezés szerint egy kiterjedt, Mexikón kívül Kolumbiában, Panamában és az Egyesült Államokban is tevékenykedő pénzmosó hálózattal mosta tisztára "El Chapo" bűnszervezete, a Sinaola kartell pénzét.

"El Chapo" tavaly megszökött a börtönből és csak idén januárban fogták el Forrás: AFP/Ho

Álvarez Inunzát amerikai körözés alapján fogták el. Amíg az Egyesült Államoknak való kiadatásáról döntenek, előzetes letartóztatásba helyezték. Mint arról az Origo is beszámolt, "El Chapo" Guzmán tavaly júliusban egy alagúton át megszökött a börtönből, és csak idén januárban, kiterjedt hajsza után sikerült őt újra elfogni.

Nehéz gyerekkora volt

Nehéz gyerekkora volt, a drogtermesztésen és -kereskedelmen kívül nem volt más lehetősége a kitörésre - derül ki az "El Chapo"-ról az Origón megjelent portréból.

Csak magát védi, egyébként nem erőszakos ember.

Ilyeneket mondott a Köpcös becenevű drogbáró az elfogása előtt Sean Penn Oscar-díjas amerikai színésznek. A drogbáró fia volt a színész sofőrje.