5700 menekült várakozik a pireuszi kikötőben

2016.03.30. 13:53

5700 menekült várakozik a pireuszi kikötőnél, az éjszakát zsúfolt várótermekben és sátrakban töltik. Nem akarnak táborba menni, mert attól tartanak, hogy "ottfelejtik őket".

Több mint 5700 migráns várakozik a görögországi Pireusz kikötőjében. A hatóságok tolmácsok segítségével és arab nyelvű röplapokat osztogatva próbálják rábírni őket, hogy menjenek a hivatalos menekülttáborokba - jelentette egy görög rádióadó.

Várótermekben és sátrakban éjszakáznakForrás: citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Erik Mueller

Az Athina 984 nevű rádió tájékoztatása szerint a bevándorlók túlzsúfolt várótermekben töltik az éjszakákat, és nagyjából 1100 sátrat is felállítottak.

Attól félnek, hogy ottfelejtik őket

Bár szerda reggel csak 15 újabb migráns érkezett komphajóval az égei-tengeri Leszbosz szigetéről az Athén melletti Pireuszba, napról napra nő a kikötőben veszteglők száma.

Újságíróknak azt mondták, attól tartanak, hogy ha menekülttáborokba mennek, akkor majd "ottfelejtik" őket.

Többen azért nem mennek, mert elégedetlenek az államilag fenntartott befogadóközpontokban uralkodó állapotokkal. A Skai nevű görög adónak egy nő például úgy nyilatkozott: nem szívesen megy egy olyan táborban lakni, ahol skorpiók és kígyók vannak, ahogy azt a közép-görögországi Lárisza városában megtapasztalta.

Görögországban rekedtek

A következő hetekben a görög kormány 30 ezer ember számára tervez újabb férőhelyeket létrehozni. Befogadóállomást alakítanak ki a főváros, Athén közelében egy katonai gyakorlóterepen is, ahol 6300 főt tudnak elhelyezni. Jelenleg több mint 50 ezer menekült és migráns tartózkodik az országban.Görögországból március 9. óta nem tudnak továbbutazni a balkáni államokba az érvényes úti okmányok és vízum nélkül érkező migránsok.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK