Német AfD-s politikusok betiltanák a mecseteket

2016.03.30. 12:05

A mecsetek építését és üzemeltetését tiltaná be az alsó-bajorországi AfD párt. A szélsőjobboldali szervezet javaslata szembemegy a német alkotmánnyal. A tervezetet benyújtó politikusok alkotmánymódosítást sürgetnek.

Egy 45 oldalas tervezettel állt elő az AfD alsó-bajorországi ága. A javaslat egyik nagy port kavart eleme a mecsetek építésének és üzemeltetésének megtiltásáról szól - írja a német Die Welt. A tervezetet április végén tárgyalják a soron következő stuttgarti parlamenti ülésen.

Az iszlám világuralomi törekvéseivel riogat

A tervezet több ponton is élesen bírálja magát a muzulmán vallást is. Az egyik ilyen kijelentés:

Az iszlám nem a német kultúra része.”

Az írás szerint a mecsetekben nemcsak imádkozás zajlik, hanem a muszlim vallási vezetők az iszlám terjesztésére és az európai jogrend megsemmisítésére szólítanak fel. A „Bátorság a felelősségvállaláshoz” című politikai írás emellett arra figyelmeztet, hogy a kezdetben 57 országban gyakorolt vallás jelenleg 190 államban van jelen.

Az AFD egy baden-württembergi választási plakátján a menekültektől félti a német nőket és lányokatForrás: AFP/Thomas Kienzle

Alaptörvényt módosítanának

Németországban alkotmányos jog a szabad vallásgyakorlás. A javaslat ezért szembemegy a német alaptörvénnyel.

A beterjesztő politikusok az alkotmánymódosítástól sem riadnának vissza,

szerintük meg kell akadályozni az iszlám világuralmi törekvéseit. E veszély miatt a vallásszabadságot Németországban észszerű keretek között kell tartani.

Még nekik is túl sok

Az alsó-bajorországi javaslat úgy tűnik, hogy még a nyíltan iszlámkritikus párt berkeiben is túl sok. Petr Bystron, az AfD bajor pártelnöke elhatárolódott a beterjesztéstől.

Bystron a Die Weltnek elmondta, hogy a javaslatot a szervezet egy szélsőjobboldali szárnya jegyzi. A tervezettel sok AfD-s magas rangú politikus sem ért egyet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK