Ismét odaszúrt az oroszoknak a brit külügyminiszter

2016.03.30. 23:11

Oroszország veszélyt jelent minden ország számára, mivel semmibe veszi a nemzetközi normákat - közölte Tbilisziben Philip Hammond brit külügyminiszter, aki egyúttal felajánlotta támogatását Grúziának, amely 2008-ban rövid háborút vívott Oroszországgal.

Hammond, aki korábban is számos alkalommal élesen bírálta az orosz akciókat, szerdán Grúziába látogatott, ahol Giorgi Kvirikasvili grúz miniszterelnökkel találkozott, és látogatást tett a BP olajvállalat által üzemeltetett Dél-Kaukázus olajvezetéknél, amelyet jelenleg kibővítenek.

A Reuters brit hírügynökség kérdésére, hogy Oroszország fenyegetést jelent-e Grúziára vagy a balti államokra, a külügyi tárca vezetője így válaszolt: "Oroszország semmibe veszi a nemzetközi viselkedési normákat, és megszegi a nemzetközi rendszer szabályait. Ez kihívást és fenyegetést jelent mindannyiunk számára".

Ideje lenne, hogy Moszkva a nemzetközi színtéren konstruktív szerepet játsszon, és tartsa be a szabályokat - tette hozzá Hammond, megjegyezve, hogy Nagy-Britannia és Oroszország közös érdeke az Iszlám Állam terrorszervezet elleni küzdelem Szíriában és Irakban.

 "Ha együtt akarunk működni, kell lennie olyan útnak, amelyen haladva tiszteletben tartja a nemzetközi rendszert" - mondta a brit külügyminiszter.

Philip HammondForrás: AFP//Emmanuel Dunand