Páncélos dandárt telepít Kelet-Európába az Egyesült Államok – jelentette be az amerikai hadsereg Európában állomozó erőinek főparancsnoksága. 

A főparancsnokság nem nevezte meg, hogy melyik országba telepítik a dandárt, de indoklásában leszögezte: a döntés az orosz agresszió miatt aggódó kelet-európai szövetségesek megnyugtatását szolgálja. 

A dandár telepítése 2017 februárjában kezdődik, az új egység kilenchavonta cserélődik – egy dandárban körülbelül 4500 katona teljesít szolgálatot –, és az egység minden egyes alkalommal modernebb felszereléssel érkezik. „A rotációk megszakítás nélkül zajlanak majd, és ezzel lehetővé válik, hogy folyamatosan jelen legyünk Kelet-Európában egy páncélos dandárral” – szögezte le Laura Seal, a Pentagon egyik szóvivője. 

„Ez a haderőfejlesztési terv továbbra is demonstrálja erős és kiegyensúlyozott szemléletünket, hogy megnyugtassuk NATO-szövetségeseinket és partnereinket egy agresszív Oroszország árnyékában Kelet-Európában és másutt” – olvasható az amerikai védelmi minisztérium közleményében.  

Amerikai Abrams-M1A1 tankForrás: AFP/Ali Al-Saadi

A Pentagon névtelenséget kérő tisztségviselői amerikai hírforrásoknak – köztük az ABC televíziónak – elmondták, hogy az amerikai hadsereg további kommunikációs felszerelést (rádiókat, számítógépeket) is küld majd Európába. Ashton Carter amerikai védelmi miniszter az elmúlt hónapokban többször is látogatást tett Kelet-Európában, és további katonai támogatást ígért a térségnek. 

A 2017-es amerikai védelmi költségvetés a hadgyakorlatok és a csapatok cseréje költségeinek fedezésére 3,4 milliárd dollárt irányoz elő, ez négyszerese a korábban e célra fordított összegnek.
Katonai források szerint  ezzel a dandárral együtt az amerikai szárazföldi haderőnek folyamatosan három harci dandárja állomásozik majd Európában, és egy esetleges konfliktus esetén ez a három dandár a már jó előre Európába telepített felszereléseket használva gyorsan egy teljes hadosztállyá alakulhat át. 

Moszkva egyébként rendszeresen óva inti a NATO-t attól, hogy az orosz határok közelében jelentős szövetséges haderőt állomásoztasson állandó jelleggel. Egy ilyen haderő telepítését ugyanis az orosz vezetés az 1997-ben megkötött, a két fél közötti együttműködést szabályozó NATO–Oroszország alapokmány megsértésének tekintené. 

Moszkva aszimmetrikus választ ad

Oroszország nem fogja passzívan figyelni az amerikai katonai jelenlét európai megerősítését, és aszimmetrikus választ fog adni rá - jelentette ki Alekszandr Grusko, Oroszország NATO-nagykövete a Rosszija 24 orosz állami hírtelevízióban.

A diplomata hangsúlyozta, hogy Moszkva következetesen meghoz majd minden olyan katonai intézkedést, amelyet szükségesnek tart a szavai szerint "indokolatlan" amerikai katonai jelenlét erősítésének ellensúlyozására.  "Természetesen a válasz tökéletesen aszimmetrikus lesz" - mondta.