Németországban 11 terrortámadást hiúsítottak meg

München, 2016. január 1. Német rendőrök a központi főpályaudvaron Münchenben 2016. január elsején. A rendőrség terrorveszély miatt fokozott biztonsági intézkedéseket vezetett be a német városban. A főpályaudvart és a pasingi pályaudvart lezárták. (MTI/EPA/Sven Hoppe)
Vágólapra másolva!
Jelenleg 470 gyanús személyt tartanak számon a német hatóságok: róluk azt feltételezik, hogy merényleteket követnének el. A szövetségi bűnügyi hivatal vezetője az unió fő sebezhetőségének az EU-országok egoizmusát látja. Belgiumhoz hasonlóan azonban az atomerőművek a németeknek is gyenge pontjuk. 
Vágólapra másolva!

Eddig 11 Németország elleni terrorakciót akadályoztak meg 2001. szeptember 11-e óta – írja a ZDF. A szélsőséges iszlamisták száma ott is jelentősen nőtt az elmúlt években: jelenleg 470 olyan személyt tartanak számon, akikről azt feltételezik, hogy terrortámadás követnének el. Németország továbbra is kiemelt terrorcélpontnak számít – mondta Holger Münch szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) elnöke.

A szélsőjobbon gyakoroltak

A brüsszeli merényletsorozat után a német kormány lett a közös uniós hírszerzés szószólója. Münch szerint nemcsak a puszta szerencsének köszönhetik, hogy eddig nem követtek el végzetes terrortámadást az ország ellen. Németországban egy

szövetségi szintű terrorelhárítási központ működik, amit azért hoztak létre, hogy a szélsőjobb tevékenységét figyelje.

A tartományi hivatalok ebbe a központba töltik fel a gyanús személyekről begyűjtött adatokat. A 16 német tartomány szoros együttműködéséhez hasonlóan Münch egy közös, uniós szintű adatbank felállítását sürgeti, ahol rendőrségi, hírszerzési és utazási adatokat tárolnának.

Először a nácik féken tartására hangolták össze a német hírszerzést Forrás: AFP/Patrick Pleul

Fel kell adni a nemzeti egoizmust

A BKA elnöke szerint a jelenlegi formájában működő uniós rendőrségi hivatal, az Europol a terrorizmus elleni harcban nem ér semmit. „Szükségünk van egy közös hírszerzési szolgálatra, amibe

– mondta Münch, aki szerint a nemzetközi terrorizmussal szemben nem lehet nemzeti szinten felvenni a harcot.

A BKA elnöke élesen kritizálta, hogy uniós országok hatóságai információt tartanak vissza más EU-s államoktól, mindeközben

a különböző országokban működő terroristasejtek egyre hatékonyabban működnek együtt.

„Amíg az unió államai nem képesek saját egoizmusukat háttérbe szorítani, addig az Európai Unió biztonsága is veszélyben van” – mondta Münch.

A német belügy becslései szerint eddig 5 ezer dzsihádista utazott Európából Észak-Irakba és Szíriába, és közülük mindössze 2 ezerről rendelkezik adatokkal az Europol.

A még üzemben lévő atomerőművek Németországban Forrás: Origo

A németek Achilles-ina

Münch állítása szerint bár Németországban hatékonyan és összehangoltan működik a terrorelhárítás, a BUND (a legnagyobb német környezetvédelmi egyesület) mégis nemrég figyelmeztett, hogy

a belgákhoz hasonlóan a német atomerőművek is védtelenek egy terrortámadással szemben.

A német kormány közvetlenül a fukusimai atomerőmű-baleset után döntött úgy, hogy leállítja az összes atomerőművét 2022-ig. 2015-ös adat szerint azonban még hét atomerőmű működik az országban.

Egy Európa-szintű tragédiához egy ellen elkövetett sikeres támadás is elegendő.