Németországban 11 terrortámadást hiúsítottak meg

2016.03.30. 17:13

Jelenleg 470 gyanús személyt tartanak számon a német hatóságok: róluk azt feltételezik, hogy merényleteket követnének el. A szövetségi bűnügyi hivatal vezetője az unió fő sebezhetőségének az EU-országok egoizmusát látja. Belgiumhoz hasonlóan azonban az atomerőművek a németeknek is gyenge pontjuk. 

Eddig 11 Németország elleni terrorakciót akadályoztak meg 2001. szeptember 11-e óta – írja a ZDF. A szélsőséges iszlamisták száma ott is jelentősen nőtt az elmúlt években: jelenleg 470 olyan személyt tartanak számon, akikről azt feltételezik, hogy terrortámadás követnének el. Németország továbbra is kiemelt terrorcélpontnak számít – mondta Holger Münch szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) elnöke. 

A szélsőjobbon gyakoroltak

A brüsszeli merényletsorozat után a német kormány lett a közös uniós hírszerzés szószólója. Münch szerint nemcsak a puszta szerencsének köszönhetik, hogy eddig nem követtek el végzetes terrortámadást az ország ellen. Németországban egy szövetségi szintű terrorelhárítási központ működik, amit azért hoztak létre, hogy a szélsőjobb tevékenységét figyelje. 

A tartományi hivatalok ebbe a központba töltik fel a gyanús személyekről begyűjtött adatokat. A 16 német tartomány szoros együttműködéséhez hasonlóan Münch egy közös, uniós szintű adatbank felállítását sürgeti, ahol rendőrségi, hírszerzési és utazási adatokat tárolnának. 

Először a nácik féken tartására hangolták össze a német hírszerzéstForrás: AFP/Patrick Pleul

Fel kell adni a nemzeti egoizmust

A BKA elnöke szerint a jelenlegi formájában működő uniós rendőrségi hivatal, az Europol a terrorizmus elleni harcban nem ér semmit. „Szükségünk van egy közös hírszerzési szolgálatra, amibe az összes uniós állam feltölti az általa megszerzett adatokat a terrorgyanús személyekről”  – mondta Münch, aki szerint a nemzetközi terrorizmussal szemben nem lehet nemzeti szinten felvenni a harcot. 

A BKA elnöke élesen kritizálta, hogy uniós országok hatóságai információt tartanak vissza más EU-s államoktól, mindeközben 

a különböző országokban működő terroristasejtek egyre hatékonyabban működnek együtt. 

„Amíg az unió államai nem képesek saját egoizmusukat háttérbe szorítani, addig az Európai Unió biztonsága is veszélyben van” – mondta Münch. 

A német belügy becslései szerint eddig 5 ezer dzsihádista utazott Európából Észak-Irakba és Szíriába, és közülük mindössze 2 ezerről rendelkezik adatokkal az Europol. 

A még üzemben lévő atomerőművek NémetországbanForrás: Origo

A németek Achilles-ina

Münch állítása szerint bár Németországban hatékonyan és összehangoltan működik a terrorelhárítás, a BUND (a legnagyobb német környezetvédelmi egyesület) mégis nemrég figyelmeztett, hogy 

a belgákhoz hasonlóan a német atomerőművek is védtelenek egy terrortámadással szemben. 

A német kormány közvetlenül a fukusimai atomerőmű-baleset után döntött úgy, hogy leállítja az összes atomerőművét 2022-ig. 2015-ös adat szerint azonban még hét atomerőmű működik az országban. 

Egy Európa-szintű tragédiához egy ellen elkövetett sikeres támadás is elegendő. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK