Az ultranacionalista Vojislav Seselj nem bűnös háborús és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésében – mondta ki a hágai bíróság. Cikkünk frissül.

A Jean-Claude Antonetti elnöklő bíró által ismertetett ítélet szerint a hágai székhelyű törvényszék minden vádpont alól felmentette és szabad embernek nyilvánította a Szerb Radikális Párt elnökét.

Seselj ellen kilencrendbeli háborús és emberiesség elleni bűntény miatt emelt korábban vádat a törvényszék ügyészsége.

 

Seselj egy márciusi kormányellenes tüntetésen BelgrádbanForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Kristina Maslarevic

A most 61 éves Seseljt azzal vádolták, hogy felelős a Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban 1991 és 1994 között elkövetett bűncselekményekért. Ezeket a bűnöket félkatonai szervezetek követték el, az SRS-t vezető politikusnak pedig jelentős szerepe volt a toborzásukban: nacionalista gyűlöletbeszédei - amelyek gyakran a vajdasági magyarokat is célba vették - hozzájárultak az etnikai feszültségek szításához.

A hágai bírák azonban úgy ítélték meg, hogy a fegyveresek által elkövetett bűncselekményekért Vojislav Seselj nem vonható felelősségre, a vádhatóság ugyanis nem tudta kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a politikus tudtával vagy egyetértésével, esetleg az ő parancsára történtek volna a jogsértések.

Nincs lelkiismeret furdalása

„Úgy aludtam, mint egy csecsemő, nincsenek lelkiismereti problémáim” - közölte a Szerbiában tartózkodó Seselj az ítélethirdetés reggelén.

Vojislav Seselj 2003-ban önként adta fel magát a Nemzetközi Törvényszéken, és majdnem 12 évet töltött annak börtönében, majd 2014-ben rossz egészségi állapotára való tekintettel ideiglenesen szabadlábra helyezték. Ennek egyik feltétele azonban az volt, hogy ha a bírói testület kéri, akkor azonnal vissza kell térnie Hágába. Ezt azonban Seselj számos alkalommal megtagadta, az ítélethirdetésre sem volt hajlandó visszautazni.

Miután 2014-ben visszatért Szerbiába, Seselj folytatta a szélsőségesen nacionalista retorikát, például „Nagy-Szerbia” megalakításáról szónokolt.

Az 1991-1995-ös délszláv háborúban több mint 100 ezren vesztették életüket, és milliók hagyták el otthonukat.

BBC tudósítása szerint Vojislav Seselj nem volt jelen az ítélethirdetésen, és videón sem követte azt. 2014-ben diagnosztizálták a rákbetegségét, a törvényszék akkor megengedte, hogy Belgrádba utazzon gyógykezelésre.