Elhunyt Hans-Dietrich Genscher

2016.04.01. 12:27

Genscher jelentős szerepet játszott Németország újraegyesítésében. A volt német külügyminiszter 89 éves volt. 

A német Szabad Demokrata Párt politikusa irodájának közleménye szerint szív- és keringési elégtelenség következtében hunyt el péntekre virradó éjjel Hans-Dietrich Genscher néhai külügyminiszter.

1974-től 1992-ig párhuzamosan volt külügyminiszter és alkancellár – először Helmut Schmidt mellett, majd a CDU és a CSU koalíciós kormányában.

1992-ben visszavonult a politikától. 

Hans-Dietrich GenscherForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sven Hoppe

Túszdrámától az újraegyesítésig

A haláláról szóló közleményt a szokásos pénteki kormányszóvivői tájékoztató közben adták ki. A tájékoztatót az egyik helyettes szóvivő, Georg Streiter vezette, aki a hírre reagálva nagy európaiként és nagy németként jellemezte az elhunyt politikust. Hozzátette: „helyettes kormányszóvivőként túl kicsinek érzem magam ahhoz, hogy méltassam ezt a nagy államférfit”. 

Genscher történelmet írt, meghatározó alakja volt Németországnak.

Nagyon sokat köszönhetünk neki. Mély fájdalommal búcsúzunk" - írta Christian Lindner a Szabad Demokrata Párt elnöke a Twitter-bejegyzésében.

Helmut Schmidt, Hans-Dietrich Genscher és Willy Brandt 1976-banForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit, usage worldwide/Dpa

Genscher saját bevallása szerint karrierjének legnehezebb pillanatának a müncheni túszdrámát tartotta, amikor az 1972-es ötkarikás játékokon palesztin terroristák ejtettek túszul izraeli sportolókat. A túsztárgyalások kudarcot vallottak, és a kiszabadítási akció a túszok halálával végződött. A müncheni túsztárgyalások fiaskóját a német politikus személyes kudarcként élte meg.

Deutsche Welle nekrológja szerint azon kevés német politikus egyike volt, akit az egész világon elismertek. A Zeit német lap a hajdani külügyminisztert Németország egyik legmeghatározóbb és legkedveltebb politikusaként jellemezte.