Észak-Korea rakétát lőtt ki

2016.04.01. 07:56

Észak-Korea kilőtt pénteken egy rakétát a Japán-tengerbe. A dél-koreai GPS jeleket is zavarják állítólag az északiak. Közben az USA és Kína összefogott a diktatúra atomkísérleteinek megakadályozására.

Egy rövid hatótávolságú föld-levegő rakétát lőtt a Japán-tengerbe Észak-Korea – közölte a dél-koreai Yonhap hírügynökség, katonai forrásra hivatkozva. A rakéta pontos hatótávolságát még nem tudták megállapítani. 

A kilövést közép-európai idő szerint pénteken reggel háromnegyed hatkor hajtották végre. 

Észak-Korea csütörtök óta szándékosan zavarja a GPS-jelek dél-koreai vételét is, amivel fennakadásokat okoz a légi és a tengeri közlekedésben: több dél-koreai hajó kapitánya döntött úgy, hogy visszafordul a kikötőbe, ahonnan indult - közölte pénteken a szöuli tudományos minisztérium.

A Yonhap hírügynökség úgy értesült a parti őrség egyik tisztségviselőjétől, hogy csupán a keleti parton lévő Szokcso város kikötőjébe mintegy 70 halászhajó tért vissza a tengerről abból a 332-ből, amely péntek reggel kifutott.

Korábban ballisztikus rakétákkal is kísérletezett Észak-KoreaForrás: AFP/KCNA/Kns

Az Egyesült Államok és Kína együttműködik annak érdekében, hogy Észak-Korea ne hajtson végre több atomkísérletet – ebben állapodott meg az amerikai és a kínai elnök csütörtökön a nukleáris biztonságról szóló washingtoni nemzetközi konferencián. Az amerikai elnök pár órával korábban a japán és a dél-koreai vezetőkkel tárgyalt ugyanerről a témáról. 

A megbeszélés után Obama azt mondta, hogy Kína és az Egyesült Államok is 

atomfegyvermentes Koreai-félszigetet szeretne. 

Az amerikai elnök szerint arról beszélgettek kínai kollégájával, hogy miként lehetne eltántorítani Phenjant a további kísérletektől. 

Észak-Korea januárban hidrogénbomba-kísérletet hajtott végre, majd azóta több kísérleti rakétát bocsátott fel. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK