Végső búcsút vettek Guido Westerwelle volt német külügyminisztertől Kölnben. Magyarországot – Szijjártó Péter kérésére – egy MSZP-s politikus, Kovács László volt külügyminiszter képviselte a szertartáson. Kovács László az Origónak elmondta, miért lepte meg Szijjártó Péter felkérése.

Mások mellett Angela Merkel német kancellár, Joachim Gauck szövetségi elnök és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is részt vett szombaton azon a gyászszertartáson Kölnben, amelyen búcsút vettek az 54 éves korában elhunyt Guido Westerwelle volt német külügyminisztertől.  

"Németország egy különleges embert és politikust veszített el" – mondta Angela Merkel, aki arról is beszélt, hogy ő közeli bizalmasát és megbízható politikustársát nélkülözi Westerwelle távozásával. Guido Westerwellét a tiszteletadás után a kölni Melaten temetőben helyezték örök nyugalomra.

Kovács Lászlót meglepte a kérés

Mint arról az Origo beszámolt, az ökumenikus gyászszertartáson Magyarországot Kovács László volt külügyminiszter képviselte, miután Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a washingtoni atomcsúcsról csak később ér vissza Európába. 

Kovács László képviselte Magyarországot a gyászszertartásonFotó: Polyák Attila - Origo

A szertartás után Kovács László az Origónak azt mondta, két nappal ezelőtt hívta fel Washingtonból Szijjártó Péter, hogy képviselné-e Magyarországot Guido Westerwelle temetésén. Meglepett a magyarországi gyakorlatban ismeretlen, de az európai politikai kultúrában természetesnek tekinthető kérés,  ám különösebb gondolkodás nélkül elfogadtam a megtisztelő felkérést" – mondta az MSZP volt elnöke, korábbi külügyminiszter, illetve volt uniós magyar biztos. 

Guido Westerwellét Kölnben temették elForrás: AFP/Johannes Eisele

Kovács László hozzátette, hogy a rendszerváltás előtt külügyminiszter-helyettesként, illetve külügyi államtitkárként, majd a rendszerváltás után két ciklusban is külügyminiszterként a munkája egyik legfontosabb része volt a magyar–német kapcsolatok bővítése, erősítése, így ezért sem gondolkodott sokat, amikor elvállalta a felkérést. 

Leukémiában halt meg

Mint arról az Origo is beszámolt, Westerwellét március 18-án érte a halál, leukémiában halt meg egy kölni kórházban. A politikus Angela Merkel kancellár második kormányában szolgált külügyminiszterként  2009 és 2013 között. 2001-től tíz évig volt az FDP elnöke. 

Vezetésével a párt a 2009-es szövetségi parlamenti választáson minden korábbinál jobb eredményt, 14,6 százalékot ért el, és koalícióra lépett a CDU/CSU jobbközép pártszövetséggel. Pártja a 2013-as választáson viszont nem érte el az 5 százalékos bejutási küszöböt, és 64 év után kiesett a parlamentből. Guido Westerwelle ezután visszavonult a politikából.