Abdeslam életeket akart menteni

2016.04.02. 07:14

Nem akart embereket ölni, ezért nem robbantotta fel magát Párizsban a novemberi merényletek főszervezőjének tartott Salah Abdeslam. A fivére állítása szerint ezt mondta neki a börtönben. 

Mohamed Abdeslam a francia BFMTV-nek nyilatkozott, miután meglátogatta a fivérét a belga börtönben, ahol a kiadatását várja. 

„Több áldozat lett volna, ha megteszem. Szerencsére képtelen voltam rá” – ezt mondta a fivérének.

A november 13-i párizsi merényletsorozat 130 ember életét követelte, a főszervezőnek tartott Abdeslamot februárban tartóztatták le Brüsszelben – emlékeztetett a BBC.

Mohamed Abdeslam találkozott a fivérével a börtönbenForrás: AFP

Együtt akar működni

Mohamed megismételte: a fivére együtt akar működni a francia hatóságokkal, mert „nekik tartozik elszámolással”, nem a belgáknak. 

A belga hatóságok szerint azonban köze van legalább kettőhöz a brüsszeli támadók közül is. Megtalálták ugyanis az ujjlenyomatait abban a lakásban, amelyet Khalid el-Bakraoui bérelt – ő robbantotta fel magát március 22-én a metróállomásnál. 

Az egyik repülőtéri merénylő, Najim Laachraoui pedig együtt utazott vele szeptemberben abban az autóban, amelyet a rendőrök megállítottak a magyar–osztrák határon. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK