Petro Porosenko neve is szerepel azon a listán, amely az offshore-cégek tulajdonosainak nevét tartalmazza.

Ukrajna első embere ahelyett, hogy az alkotmány és az elnökre vonatkozó törvények szerint megszabadulna a tulajdonában lévő vállalattól, nem is egy, hanem egyszerre három offshore-cégbe igyekszik átmenteni a Roshen csokoládébirodalomban lévő vagyonát – állítja az ukrán Hromadszke TV tényfeltáró újságírója. „Az elnök kettős élete" című műsorban Anna Babinec az óriási nemzetközi botrányt kavaró listára hivatkozik, amelyet egy panamai ügyvédi iroda belső iratanyagai alapján a német Süddeutsche Zeitung hozott nyilvánosságra.

Az ukrán korrupcióellenes iroda (NABU) nem vizsgálja Petro Porosenko elnök befektetéseit, mert az államfőre nem terjed ki hatásköre - közölte hétfőn az iroda, miután a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából kiszivárgott iratok nyilvánosságra kerültek.

A dokumentumban Petro Porosenkóval együtt összesen 20 ukrán üzletember és vezető politikus szerepel. Az államelnök mellett eddig csupán két név került nyilvánosságra. Az egyik egy Ukrajnában tevékenykedő angol üzletemberé, míg a másik Pavlo Lazarenkóé, aki 1996 júniusa és 1997 júliusa között volt Ukrajna miniszterelnöke, és akit minden idők egyik legkorruptabb ukrán politikusaként tartanak számon.

Petro PorosenkoForrás: AFP/Getty Images/Alex Wong

A kiszivárogtatás Ukrajna elnökére nézve azért is kínos, mivel csak nemrégiben jelentette be, hogy a nevével fémjelzett Roshen cégbeli részesedését egy bizalmi vagyonkezelőnek adta át. Ez szerinte tökéletesen megfelel a nemzetközi eljárásnak és az ukrán törvényeknek.

Nem kommentált

Azt, hogy a szóban forgó vagyonrész átruházása a saját offshore-cégein keresztül történik, Petro Porosenko személyesen még nem kommentálta. Az elnök jogi tanácsadói azt állítják, hogy az ilyen offshore-piramisok közbeiktatása minden további nélkül megfelel a nemzetközi piaci gyakorlatnak. Ezt olyankor alkalmazzák, amikor egy céget egy stratégiai befektetőnek kívánnak eladni – írja a RIA Novosztyi hírügynökség.

Más politikusok is érintettek lehetnek

Elemzők szerint könnyen előfordulhat, hogy a nyilvánosságra került listán szereplő további 17 ukrán személy között még számos vezető politikus, elsősorban Julija Timosenko neve is szerepelni fog.