CIA-s terrorfigyelmeztetés Budapestre, Varsóra és Berlinre

2016.04.04. 14:01

Az amerikai hírszerzés márciusban közép-európai terrortámadások veszélyére figyelmeztetett lengyel sajtóértesülések szerint. Budapest mellett Berlint és Varsót nevezte meg lehetséges célpontként a CIA. 

A magyar kormány tájékoztatást kér az amerikai féltől a CIA figyelmeztetéséről, amelyben Budapestet is lehetséges terrortámadások helyszíneként említették - közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója.

Bakondi György szerint további információkat kérnek az amerikaiaktólForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Bakondi György arra reagált, hogy a Rzeczpospolita című lengyel napilap értesülése szerint Varsót, Berlint és Budapestet is említette lehetséges terrortámadások helyszíneként az a figyelmeztetés, amelyet az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) küldött a lengyel belbiztonsági szolgálatnak.

Nem emelik a terrorveszély szintjét

A magyar kormány Bakondi szerint a lengyelországi sajtóhírekből értesült a fenyegetésről, amit - minden más fenyegetésre utaló információhoz hasonlóan - komolyan vesznek. A főtanácsadó elmondta, ez ugyanolyan helyzet, mint amikor az Iszlám Állam a honlapján Portugália mellett Magyarországot is esetleges célpontként nevezte meg.

Bakondi szerint ennyi információ alapján még nem indokolt a készültségi fokozat megemelése. Továbbra is a 3-as, közepes fokozatú terrorkészültség, valamint a tömeges bevándorlással összefüggésben országos válsághelyzet van érvényben.

Rendezvényeket szemelhetnek ki 

Korábbi sajtóhírek szerint a CIA március közepén figyelmeztette a lengyel belbiztonsági hivatalt, hogy „egyebek között Berlinben, Budapesten és Varsóban fennáll a veszélye,  hogy szervezett tömegrendezvények idején párhuzamos támadásokat hajtanak végre”. 

TEK-esek a Kossuth téren a brüsszeli terrortámadások utánFotó: Szabó Gábor - Origo

A Rzeczpospolita a lengyel kormány biztonsági központjának egyik jelentését is ismertette, amely a krakkói világtalálkozóra, valamint a szintén júliusban esedékes varsói NATO-csúcstalálkozóra valószínűsít fegyveres és robbantásos támadást. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK