Offshore-botrány: David Cameron apja is érintett lehet

2016.04.04. 14:54

Bahamai lakosok kezelték David Cameron brit miniszterelnök édesapjának offshore alapját. A több mint 30 éve működő cég egyetlen penny adót sem fizetett eddig Nagy-Britanniában. 

David Cameron brit miniszterelnök édesapja egy offshore alapot működtetett, amely a létezése óta nem fizetett adót Nagy-Britanniában. A cég ehelyett egy egész hadseregnyi bahamai lakost bérelt fel, hogy írják alá a papírokat – írta meg az egész világot megrázó offshore-botrány következő fejezetét a The Guardian. 

David Cameron szerint neki nincs miért magyarázkodniaFotó: Szabó Gábor - Origo

Soha nem fizetett adót

A brit lap szerint Ian Cameron haláláig a Blairmore Holdings vállalat igazgatója volt, a cég gazdag családok nevében kezelt több tízmillió fontot, mindezt azonban a Bahamákon tette. 

Az offshore alapot a nyolcvanas évek elején alapította a miniszterelnök édesapja, és a mai napig működik. A The Guardian információi szerint ennek ellenére az elmúlt 36 évben egy penny adót nem fizetett a bevételei után. 

David Cameron szóvivője szerint a miniszterelnök már korábban válaszolt minden kérdésre az édesapját érintő cégről. Arra a kérdésre, hogy a családnak van-e még magánvagyona a cégben, annyit felelt: ez magánügy.