Erre jó egy izlandi politikusfeleség

Vatikáni bank, pénzmosás, 3000 milliárd euró kamu kötvényben
Vágólapra másolva!
Sigmundur David Gunnlaugsson kormányfő, Bjarni Benediktsson pénzügyminiszter, Ólöf Nordal belügyminiszter. Mi köti őket össze azon kívül, hogy a 330 ezres Izland kormányának tagjai? Például az, hogy mindhárman távoli adóparadicsomokba mentették vagyonukat, és erről valahogy elfelejtették tájékoztatni a szavazóikat. 
Vágólapra másolva!

„Vizsgálatot indítottunk, hogy az offshore-pénzek nyomára bukkanjunk. De attól tartok, hogy nem kell nagy, adózatlan összegekre gondolni” – mondta egy márciusi tévéinterjúban Sigmundur David Gunnlaugsson izlandi kormányfő.

Emlékezetes szereplés volt, mert interjú közben a miniszterelnök felháborodottan felállt, az újságírók kérdésein méltatlankodva.

Most kiderült, hogy Sigmundur David Gunnlaugsson a feleségén keresztül dollármilliókat rejteget egy adóparadicsomban.

Kitalicskálta a pénzét

Sigmundur David Gunnlaugsson még a pénzügyi válság kirobbanása előtt gondolt arra, hogy talán a pénze jobb helyen is lehetne, mint egy otthoni bankszámlán. A kormányfő

2007 novemberében alapította a Wintris Inc. offshore céget a Brit Virgin-szigeteken.

A névleges vállalkozást a Karib-térségben az akkori barátnőjével, Anna Sigurlaug Pálsdóttirral hozták létre. Kezdetben a tulajdonosi hányad megoszlása 50-50 százalékos volt. Az izlandi politikusoknak a 25 százalékot meghaladó tulajdonrészt be kell jelenteniük, ám ezt a kormányfő eddig nem tette.

Őt már nem érintette

2008-ben sorra dőltek be a legnagyobb izlandi bankok (a Glitnir, a Kaupthing és a Landsbanki). Az ország mértékadó tőzsdeindexe 90 százalékot zuhant, az izlandi korona értéke pedig megfeleződött. Az ország még ugyanebben az évben csődöt jelentett.

Az izlandi válságért elsősorban a bankárokat tették felelőssé

a kétes, offshore cégeken keresztül futtatott hitelügyleteik miatt. Eddig 27 magas beosztású bankvezetőt ítéltek el az országban, de eddig egy politikus sem akadt horogra.

Gunnlaugsson még nyomozást is folytatott a pénzmosás ellen Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Átengedte az asszonynak

Sigmundur David Gunnlaugsson cégének, a Wintrisnek 2008. márciusban nyitottak számlát a Credit Suisse banknál, Londonban. Az offshore cégen keresztül 3,6 millió euró értékben tartottak izlandi államkötvényeket, amikor az országuk már a csőd szélén táncolt. A politikust 2009-ben megválasztották a Haladás Párt (jelenlegi kormányzópárt) elnökének. Abban az évben barátnője és üzlettársa megvásárolta tőle az 50 százalékos tulajdonészét.

Gunnlaugsson 2010-ben örök hűséget esküdött korábbi üzlettársának.

Sigmundur David Gunnlaugsson karrierje töretlenül ívelt felfelé, és 2013 májusában megválasztották Izland miniszterelnökévé.

A Brit Virgin-szigetek az adóelkerülők egyik kedvelt célállomása Forrás: Photononstop/Guido Alberto Rossi

Határtalan kapzsiság

A kormányfő és felesége az ország leggazdagabb családjaiból származnak. Hasonló háttérrel rendelkezik a pénzügyminiszter, Bjarni Benediktsson is. Róla is kiderült, hogy adóparadicsomban fialtatta a pénzét, mindössze a helyválasztás különbözik.

Benediktsson 2005-ben alapította a Falson & Co. nevű céget a Seychelle-szigeteken.

Az alapító okirat szerint a pénzügyminiszter 33 százalékot birtokol a vállalatból. A 25 százalékot meghaladó tulajdonrészt ő sem jelentette be.

Megajándékozta a férjét

Még egy kormánytagról derült ki, hogy köze van offshore cégekhez. Ólöf Nordal belügyminiszter férje a Dooley Securities vállalatban tartja a vagyonát.

Ólöf Nordal izlandi belügyminiszter a férjének adott egy céget Forrás: AFP/Ilmars Znotins

A belügyminiszter visszautasította a vádakat. Szerinte azért nem illegális a tette, mert a vállalatot a férjének hozta létre, ő pedig nem végez operatív tevékenységet a cégben.

Nem tűnt fel

Sigmundur David Gunnlaugsson miniszterelnök a márciusi tévéinterjújában is hangsúlyozta, hogy alapos nyomozást folytatnak az offshore bankszámlák felkutatására.

Az izlandi adóhatóság 2015 nyarán egy 250 országon kívül bejegyzett cég nevéből álló listát is vásárolt, amin – mint most kiderült – szerepel a Wintris Inc., a Falson & Co. és a Dooley Securities is, de valahogy ez a három cégnév az adóhatóságnak nem szúrt szemet.

Az izlandi ellenzék a kormányfő lemondását és új választások kiírását követeli.