Az Európai Parlament takarítója volt az egyik brüsszeli merénylő

2016.04.06. 19:01

Az Európai Parlamentben takarítóként dolgozott kétszer egy hónapon át a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren elkövetett öngyilkos merényletek egyik elkövetője – közölte az Európai Parlament sajtószolgálata. 

A repülőtéren elkövetett merényletek egyik elkövetője 2009 és 2010 nyarán egy-egy hónapon át az Európai Parlamentben látott el takarítói feladatokat egy külső cég alkalmazottjaként diákszerződéssel. 

A takarítótársaság bizonyította, hogy a férfi az alkalmazása idején nem szerepelt a bűnügyi nyilvántartásban – közölte a parlament. 

A repülőtéren és a metróban végrehajtott robbantásban harminckét ember halt megForrás: AFP/Jonas Roosens

Egy neve elhallgatását kérő parlamenti forrás tájékoztatása szerint a gyanúsított személyazonosságát nem hozták nyilvánosságra. Hozzátette: takarítóként bejárása volt a képviselők irodáiba is.

Tájékoztatása szerint az uniós parlament sofőrszolgálatát is külső cég látja el. Közölte: meg nem erősített információk szerint a cég alkalmazottai között a terrortámadásokat követő átvizsgálás során két ember esetében is találtak olyan családtagot, aki Szíriába távozott, hogy ott csatlakozzon az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez. 

A két helyszínen – a repülőtéren és a metróban – végrehajtott brüsszeli terrortámadásokban 32 ember halt meg, és nagyjából 340 – köztük két magyar – megsebesült.