Mégsem mond le az izlandi miniszterelnök

Izlandi kormány
Prime Minister of Iceland Sigmundur David Gunnlaugsson attends a session of questions to the Government at the French National Assembly, on December 1, 2015 in Paris. / AFP / KENZO TRIBOUILLARD
Vágólapra másolva!
Csak ideiglenesen félreáll, de végérvényesen nem mond le posztjáról az izlandi miniszterelnök. Ezt ő maga jelentette be egy sajtóközleményben. A pártja mást mondott.
Vágólapra másolva!

Nem mondott le posztjáról Izland miniszterelnöke, de azt javasolta, hogy helyettese, Sigurdur Ingi Jóhannsson vegye át ideiglenesen a kormányfői posztot. Az erről szóló sajtóközleményt a kormányfő, Sigmundur David Gunnlaugsson hivatala adta ki.

A politikus továbbra is a kormánypárt elnöke akar maradni.

A Haladó Párt korábbi értesülések szerint kedden azt közölte, hogy az izlandi kormányfő felajánlotta lemondását, miután kiderült, hogy ő és felesége a panamai dokumentumok szerint közel 4 millió dollár (több mint egymilliárd forint) értékben menekített ki kötvényeket izlandi bankokból a 2008-as pénzügyi válság idején. Gunnlaugsson azzal védekezik, hogy nem követett el adócsalást.

Időben menekített

A kormányfő 2007 novemberében alapította a Wintris Inc. offshore céget a Brit Virgin-szigeteken.

Gunnlaugsson ellen tüntettek is Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

A névleges vállalkozást a Karib-térségben az akkori barátnőjével, Anna Sigurlaug Pálsdóttirral hozták létre. Kezdetben a tulajdonosi hányad megoszlása 50-50 százalékos volt. Az izlandi politikusoknak a 25 százalékot meghaladó tulajdonrészt be kell jelenteniük, ám ezt a kormányfő eddig nem tette meg.

2008-ben sorra dőltek be a legnagyobb izlandi bankok (a Glitnir, a Kaupthing és a Landsbanki). Az ország mértékadó tőzsdeindexe 90 százalékot zuhant, az izlandi korona értéke pedig megfeleződött.

Az ország még ugyanebben az évben csődöt jelentett.

Az izlandi válságért elsősorban a bankárokat tették felelőssé a kétes, offshore cégeken keresztül futtatott hitelügyleteik miatt. Eddig 27 magas beosztású bankvezetőt ítéltek el az országban, de eddig egy politikus sem akadt horogra.

Elszaladt az interjúról

„Vizsgálatot indítottunk, hogy az offshore-pénzek nyomára bukkanjunk. De attól tartok, hogy nem kell nagy, adózatlan összegekre gondolni” – mondta egy márciusi tévéinterjúban Sigmundur David Gunnlaugsson. Az újságírók rákérdeztek az ő cégének nevére is, mire a politikus felpattant székéből, és méltatlankodni kezdett. Végül elhagyta az interjú helyszínét.

Kedden tüntetések kezdődtek Reykjavíkban, követelve Sigmundur David Gunnlaugsson izlandi miniszterelnök lemondását.