Volt moszadosokat állítottak a román korrupcióellenes ügyészre

2016.04.06. 12:15

Az izraeli titkosszolgálat két volt munkatársa akarta kompromittálni Laura Codruta Kövesi román korrupcióellenes főügyészt. Az ügynökök neve is nyilvánosságra került. 

Romániában letartóztattak két volt Moszad-alkalmazottat, akik egy magánnyomozó iroda alkalmazásában kutakodtak a román korrupcióellenes főügyész ellen. Az akció célpontja, Laura Codruta Kövesi 

sikertelen megfélemlítési kísérletnek minősítette az esetet.

Kövesi szerdán nyilatkozott erről, miután a Rise Project oknyomozó portál megírta, hogy a román bíróság letartóztatta az izraeli Black Cube magánnyomozó iroda alkalmazottait. A portál szerint a nyomozóirodának Meir Dagan volt a tiszteletbeli elnöke a március közepén bekövetkezett haláláig. Dagan 2002 és 2011 között az izraeli titkosszolgálat igazgatója volt.

A szervezett bűnözés ügyeiben eljáró ügyészség szerint Ron Weiner és David Geclowicz letartóztatott volt titkos ügynököknek az volt a megbízatásuk, hogy zaklassák és háborgassák a főügyészt és a hozzá közel álló személyeket. Fenyegető telefonhívások és informatikai adathalászás nyomán fel akarták törni Kövesihez közel álló személyek internetes postaládáját,

így akartak kompromittáló adatokat gyűjteni a főügyészről.

Daniel Horodniceanu főügyész nem közölt részleteket, mert az ügyben titkos vizsgálat folyik. Annyit elárult, hogy a vádhatóság nem tudja, kik voltak a kémkedési akció megrendelői.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK