Ellenőrzik a muszlim iskolákat Bécsben

Vágólapra másolva!
Az oktatás színvonalát és a törvényi előírások betartását vizsgálják hamarosan a bécsi iszlám iskolákban. Az óvodákat már ellenőrzik.
Vágólapra másolva!

A bécsi városi tanácsosokból, az oktatásügyi minisztérium szakértőiből és az iszlám közösség illetékeseiből áll az a bizottság, amelyik előkészíti a bécsi muzulmán iskolák ellenőrzését - írja a Die Presse. A testület április közepén kezdi meg a munkát. Az ellenőrök arra kíváncsiak, hogy az iskolák alkalmazzák-e az Ausztriában érvényes tanrendeket, és betartják-e az iskolák működését szabályozó törvényeket.

Ausztriában nem ez az első vizsgálat, ami muzulmán iskolákat érint.

Pár évvel ezelőtt egy, a szaúdi állam által fenntartott bécsi magániskolában indítottak vizsgálatot, mert a vád szerint olyan történelemkönyvből tanítottak, amelyben összeesküvés-elméletek és zsidóellenes kitételek szerepeltek. Korábban a Bécs Floridsdorf kerületében működő iszlám magániskolában is vizsgálódtak, mivel a szülők és esetenként a gyermekek a vallásra hivatkozva bojkottálták a zenei oktatást.

Gyorsítanák az integrációt

A bécsi iszlám óvodák működésének ellenőrzését már hónapokkal ezelőtt elkezdték. A vizsgálat 2017 májusáig tart.

Az újság az oktatási reform néhány részletét is ismerteti. A tervezetről nyáron dönthet az osztrák parlament. A készülő törvény szerint a menekült gyerekeknek német nyelvi vizsgát kell tenniük, mielőtt az osztrák iskolarendszerbe kerülnek vagy iskolát váltanak. Továbbá intenzív német nyelvtanfolyamot kell biztosítani azoknak, akik Ausztriában kezdenek el iskolába járni.

A Die Presse beszámolt arról is, hogy Bécs vezetése a menekültek integrációját új intézkedéscsomaggal gyorsítaná. Eszerint a német nyelvi és integrációs tanfolyamok látogatása feltétele lenne annak, hogy a menekültek kedvezményes havi tömegközlekedési bérlethez jussanak. Így mindössze négy euróért kaphatnák meg a bécsi havi bérletet, amelynek eredeti ára 48,2 euró.

Kiskönyvük is lesz

Michael Häupl bécsi polgármester tervei szerint a menekültek már az első napokban anyanyelvükön kapnának felvilágosítást a szociális beilleszkedés szabályairól, az egészségügyi és a lakhatási kérdésekről.

Az általuk látogatott tanfolyamok listáját a menekültek kiskönyvében vezetnék,

ez a későbbiekben az osztrák munkaügyi központ (AMS) munkáját könnyítené meg.

A városvezetés közlése szerint 2015 eleje óta 300 ezer menekült utazott át Bécsen, és több mint egymillió vendégéjszakát töltöttek el az osztrák fővárosban. Jelenleg több mint 21 ezer menekült kap alapellátást a városban.