Franciaország felkéri az OECD-t, hogy nyilvánítsa adózási kérdésekben nem együttműködő országnak Panamát. Négy éve még ők vették le az országot egy feketelistáról.

A világ gazdag és ismert embereinek offshore-ügyei miatt a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek (OECD) egy szankciós listára kellene helyeznie Panamát - mondta Michel Sapin francia pénzügyminiszter szerdán. Adózási kérdésekben nem együttműködő országnak kellene minősíteni a közép-amerikai államot - mondta a politikus.

Keménykednek

"Az OECD-nek össze kell ülnie, hogy ugyanazt a döntést, amelyet Franciaország meghozott, az összes érintett ország meghozza" - mondta az Europe1 francia kereskedelmi rádióban Sapin.

"Sajnos Panama egy kicsit hozzászokott ahhoz, hogy oda-vissza közlekedjen, megjátssza a kedvest, aztán megint keménykedjen. Ez nem mehet tovább" - hangsúlyozta a francia pénzügyminiszter.

Panama fővárosának látképeForrás: AFP/Rodrigo Arangua

"Nem szabad, hogy egyedül maradjunk. Általános fellépés szükséges. Panama nem fog megfélemlíteni senkit" - tette hozzá Michel Sapin. Panama egyébként Franciaországgal szemben gazdasági szankciókat helyezett kilátásba, de Michel Sapin szerint országa "nem ijedt meg".

Egyszer már levették

Franciaország kedden jelentette be, hogy visszahelyezi Panamát az adóügyi területen nem együttműködő országok listájára. A listáról Franciaország 2012. január 1-jén vette le Panamát, miután a közép-amerikai ország hatóságai aláírták az adóelkerülés elleni küzdelemről szóló egyezményt.