A wisconsini előválasztások a republikánus Ted Cruz texasi szenátor és a demokrata Bernie Sanders vermonti szenátor elnökjelölt-aspiránsok győzelmével zárultak. Az eredmények alapján nyílttá válhatnak a republikánus és a demokrata országos elnökjelölt-állító konvenciók.

A republikánus előválasztásokon Ted Cruzt a választók 50 százaléka támogatta, Donald Trumpot csak 33 százalékuk, az ohiói kormányzónak, John Kasichnek csupán a voksok 14 százalékát sikerült megszereznie. A Demokrata Párt elnökjelöltségéért folyó küzdelemben Bernie Sanders vermonti szenátor 56 százalékos támogatottsággal diadalmaskodott vetélytársa, Hillary Clinton fölött, akire ezúttal a választók 44 százaléka voksolt.

Trump lassult

A választási eredmény - és ebben az első elemzések szinte kivétel nélkül egyetértenek - elsősorban a republikánus táborban fordíthat az elnökjelöltségért folytatott küzdelem végeredményén. Ted Cruz győzelme

lassítja a milliárdos üzletember, Donald Trump menetelését az elnökjelöltségig.

A nyári országos konvención dőlhet el minden, de a jelölési folyamat várhatóan elhúzódik.

A republikánus elnökjelöltséghez 1237 delegátus szavazatára van szükség, Donald Trump az eddigi előválasztásokon és jelölőgyűléseken 737 delegátust nyert meg, míg a Ted Cruzt támogató delegátusok száma 475. Wisconsinban 42 delegátusról döntöttek.

A texasi szenátor keddi győzelmét elősegítette az, hogy az állam kormányzója, Scott Walker - aki tavaly szeptemberig szintén versenyben volt a republikánus elnökjelöltségért - nyíltan mellette tette le a voksát, neki kampányolt, és a republikánus párt elitje és vezető személyiségei szintén a Cruz melletti szavazásra buzdították a wisconsiniakat.

Donald Trump a legutóbbi forduló nagy veszteseForrás: AFP/2016 Getty Images/Scott Olson

A republikánus pártelit stratégiát dolgozott ki arra, hogy megakadályozza Trump elnökjelöltségét. Ennek végső módja a nyílt versenyes konvenció lehet, amikor is egyik elnökjelölt sem rendelkezik a szükséges számú delegátussal, így a konvención szavazással döntenek arról, hogy ki legyen a párt jelöltje a novemberi elnökválasztáson.

Nem adja fel

Cruz győzelme várhatóan mozgósítja majd a Trump-ellenes erőket és csoportokat, ugyanakkor a New York-i üzletembernek még mindig megvan a lehetősége arra, hogy a következő előválasztásokon olyan arányú győzelmeket érjen el, amelyek révén meglesz az elnökjelöltté választáshoz szükséges delegátusa. A következő, április 19-i New York állami előválasztáson, ahol 95 delegátusról döntenek,

a felmérések szerint egyértelműen Trump az esélyes.

Az üzletember kedd este azt nyilatkozta, hogy nem adja fel, ő lesz a republikánusok elnökjelöltje. "Ted Cruz csak egy báb, trójai faló, akit a pártfőnökök arra használnak fel, hogy ellopják az elnökjelöltséget" - tette közzé nyilatkozatban a Trump-kampánycsapat.

Hillary nem gratulált

A Demokrata Párt wisconsini előválasztásának nagy győztese, Bernie Sanders az utóbbi nyolc előválasztásból hetet nyert. Elemzők azonban már a keddi választási eredmények kihirdetésekor feltették a kérdést: számít-e ez?

A választóknak elszámolni nem tartozó, úgynevezett szabad mandátumú szuperdelegátusok mindeddig csaknem valamennyien Hillary Clinton mellett tették le a voksukat. Jóllehet, Sanders szenátor szerint egyes szuperdelegátusok már fontolgatják, hogy a nyári elnökjelölt-állító konvención nem a volt külügyminiszterre szavaznak.

Hillary Clinton nem nyilatkozott, és nem is gratulált vetélytársának.