Csatatérré változtak Nápoly utcái

RENZI, Matteo
Nápoly, 2016. április 6. Rohamrendőrök könnygázzal fékezik meg a városba látogató Matteo Renzi olasz miniszterelnök és kormánya politikája ellen tüntetőket Nápolyban 2016. április 6-án. (MTI/EPA/Cesare Abbate)
Vágólapra másolva!
Több ezren vonultak végig Nápoly utcáin a városba látogató Matteo Renzi olasz miniszterelnök és kormánya politikája ellen tüntetve. Kövekkel, petárdákkal támadtak a városközpontot lezáró rendőrkordonra, több rendőr és tüntető is megsebesült.
Vágólapra másolva!

Több tüntető és rendőr is megsebesült, amikor a nápolyi rakparton vonuló tömeg egyes csoportjai megpróbálták áttörni a miniszterelnöki látogatás helyszíneit védő biztonsági gyűrűt. Az arcukat eltakaró tüntetők minden, a kezük ügyébe kerülő tárggyal megdobálták a rendőröket.

A hatóságok gumibottal, könnygázzal és vízágyúval oszlatták szét a tömeget. Az utcai harcok elől az arra járó autósok és turistabuszok sem tudtak elmenekülni, de az ijedségen túl nem esett bántódásuk.

Rohamrendőrök könnygázzal fékezik meg a városba látogató Matteo Renzi olasz miniszterelnök és kormánya politikája ellen tüntetőket Forrás: MTI/EPA/ANSA/Cesare Abbate

A Nápoly szabad! és Renzi Pinokkió! jelszavakkal felvonuló tüntetők - többségében baloldali ifjúsági csoportok tagjai - Matteo Renzi miniszterelnök nápolyi látogatása, valamint kormánya politikája ellen tiltakoztak. A menethez a nápolyi önkormányzat két tanácsosa is csatlakozott.

Matteo Renzi látogatásán nem vesz részt Luigi De Magistris nápolyi polgármester, volt ügyész, aki 2011-től függetlenként vezeti a majdnem egymilliós dél-olaszországi várost.

Luigi De Magistris úgy nyilatkozott,

Nápoly sorsáról a nápolyiaknak kell dönteniük, nem a római kormánynak.

Hozzátette, hogy Matteo Renzi "önmutogatásból" megy Nápolyba a június elején esedékes helyhatósági választások közeledtével, amelyeken a Renzi vezette Demokrata Párt (PD) Valeria Valentét jelöli a távozó polgármesterrel szemben.