Amíg Szerbia nem vonja vissza azt a törvényt, amely alapján az országon kívül elkövetett bűncselekményekért is elítélhetnek valakit, addig Horvátország blokkolja a szerbek uniós csatlakozását. A szerb külügyminiszter szerint Horvátországnak nem kéne nagyahatalmat játszani, mert nem az. A csatlakozáshoz azonban minden tagállamnak, így Horvátországnak a beleegyezésére is szükség van.

Horvátország mindaddig nem fog hozzájárulni Szerbia európai uniós csatlakozásához, amíg Belgrád vissza nem vonja azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy olyan vádlottakat állítsanak bíróság elé, akik nem Szerbiában követtek el bűncselekményeket - közölte csütörtökön az ország külügyi és Európa-ügyi minisztériuma (MVEP).

A horvátok blokkolják a szerb csatlakozástForrás: AFP/Alexa Stankovic

Zágráb támogatja azokat az erőfeszítéseket, amelyeket Szerbia tesz azért, hogy közelebb kerüljön az EU-hoz, de csak abban az esetben ad zöld utat Belgrádnak az alapvető jogokról szóló (23-as és 24-es) csatlakozási fejezetek megnyitására, ha teljesíti a feltételeket.

Együtt kell működniük a hágai bírósággal

Az uniós tagországok kormányait képviselő tanács illetékes munkabizottsága, amely előkészíti a tárgyalásokat, hétfőn levette napirendjéről a 23-as csatlakozási fejezet megnyitását, mert Horvátország nem küldte el álláspontját. Ahhoz, hogy a bizottság meg tudjon nyitni vagy le tudjon zárni egy fejezetet, mind a 28 EU-tagállam beleegyezésére szüksége van.Miro Kovac horvát külügyminiszter szerint Zágráb szempontjai ismertek Szerbia és az EU számára, és Horvátország álláspontja továbbra sem változott.

Szerbiának az EU-csatlakozási fejezetek megnyitásához tiszteletben kell tartania az emberi, ezen belül is a kisebbségi jogokat, valamint az erre vonatkozó nemzetközi egyezményeket és szerződéseket - mondta Kovac, aki azt is hozzátette, hogy Belgrádnak teljes egészében együtt kell működnie a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló, hágai Nemzetközi Törvényszékkel, és meg kell reformálnia igazságszolgáltatását.

Horvátország nem enged

Horvátország már korábban is felszólította Szerbiát, hogy helyezze hatályon kívül azt a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy olyan vádlottakat állítsanak bíróság elé, akik nem Szerbiában követték el a terhükre rótt bűncselekményt.

A vitatott törvény szerint Szerbiában olyan feltételezett háborús bűnösöket ítélhetnek el, akik Boszniában vagy Horvátországban, az ott élő szerbek rovására követtek el bűncselekményeket.

Tomislav Karamarko, horvát külügyminiszter szerint Szerbia nem játszhat kis HágátForrás: MTI/EPA/Antonio Bat

Tomislav Karamarko miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy Horvátország segíteni fogja Szerbia EU-csatlakozását, de ez nem azt jelenti, hogy enged a feltételekből.

Szerbia nem játszhat kis Hágát - fogalmazott Karamarko.

Szerbiának Horvátország lényegtelen

Ivica Dacic szerb külügyminiszter értelmetlennek tartja Horvátország akadékoskodását, és azt üzente Zágrábnak, hogy ne fenyegetőzzön.

Horvátország ne játsszon nagyhatalmat, mert nem az - mondta Dacic, és azt is hozzátette, hogy Szerbia számára lényegtelen ország Horvátország.

Ivica Dacic: Szerbia számára Horvátország lényegtelen országForrás: AFP/Patrick Domingo

Horvátország 2013. július 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz. Szerbiának az Európai Tanács 2012. március 1-jén adott tagjelölt státust, de csak 2013 januárjában kezdődhettek meg a tényleges csatlakozási tárgyalások. A csatlakozás leghamarabbi lehetséges időpontjának 2020-at jelölték meg.