Letette a hivatali esküt Koszovó új elnöke

2016.04.07. 13:15

A parlament díszülésén letette a hivatali esküt Hashim Thaci, Koszovó új elnöke. Az ellenzék bojkottálta az ülést.

Letette köztársasági elnöki esküjét csütörtökön Pristinában Hashim Thaci, aki eddig koszovói külügyminiszter, korábban pedig miniszterelnök is volt - írja a Koha Ditore koszovói napilap.

Hashim Thaci lett koszovó új elnökeForrás: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

Az új elnök az esküt a parlament díszülésén tette le, amelyet az ellenzék bojkottált. A hivatalos beiktatást pénteken tartják Pristina főterén számos külföldi állam- és kormányfő, valamint diplomata jelenlétében. A ceremóniára 50 országból mintegy 1200 embert várnak.

Akadályozzák a parlamenti munkát

Az ellenzéki pártok nem tervezik a ceremónia megzavarását, ugyanakkor a bejelentések szerint továbbra is akadályozni fogják a törvényhozás munkáját.

Az ellenzékiek fütyüléssel és könnygázzal akadályozzák a parlament munkáját szeptember ótaForrás: MTI/EPA/Valdrin Xhemaj

Az Önrendelkezés (Vetevendosje), a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) és a Koszovói Kezdeményezés (Nisma per Kosoven) szeptember óta tojásdobálással, fütyüléssel és könnygázzal akadályozza a parlament munkáját. Azt követelik, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával tavaly augusztusban Brüsszelben kötött megállapodásról. A munkát mindaddig akadályozzák, amíg követelésük nem teljesül.

Thaci korábban az Origónak azt mondta, hogy kiáll a Szerbiával kötött megállapodás mellett, mert annak nincs alternatívája.

Miniszterelnök volt

Hashim Thachit február végén választotta meg a pristinai parlament, a szavazás harmadik körében, amikor már az egyszerű többség is elegendő volt a szavazáshoz. A politikus Atifete Jahjagát váltja ezen a poszton.

Hasim Thaci hat évig, a Szerbiától való függetlenség 2008-as kikiáltásától 2014-ig volt miniszterelnöke Koszovónak. A kilencvenes évek elejétől a gerillaakcióiról elhíresült Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) vezetője volt. Az 1998-99-es koszovói háború után lépett politikai pályára, megalakította a Koszovói Demokrata Pártot (PDK).

A 2014-es választásokat ugyan a PDK nyerte meg, a koalíciós tárgyalások után azonban Thaci nem maradt miniszterelnök, hanem kormányfőhelyettesként és külügyminiszterként folytatta politika pályafutását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK