Egy nemzetközi szakértőkből álló bizottságot akar létrehozni a panamai kormány, hogy megvizsgálják az ország pénzügyi gyakorlatait. Az eredményeket megosztanák a világgal is.

Panamai és nemzetközi szakértőkből álló, a közép-amerikai ország pénzügyi gyakorlatait vizsgáló bizottságot hoz létre a panamai kormány - jelentette be szerdán Juan Carlos Varela elnök.

Panama átláthatóbbá tenné jogi és pénzügyi rendszerétForrás: AFP/Eduardo Grimaldo

A panamai kormány a külügyminisztérium felügyelete alatt hozza létre a bizottságot, amely intézkedéseket is javasol majd a kormánynak. Az elnök azt mondta, hogy a bizottság munkájának eredményeit megosztják a világ többi országával, hogy átláthatóbbá tegyék Panama jogi és pénzügyi rendszerét.

A botrány esélyt ad Panamának

Michel Sapin francia pénzügyminiszter szerdán bejelentette, hogy az offshore-botrány miatt Franciaország felkéri a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetet (OECD), hogy nyilvánítsa adózási kérdésekben nem együttműködő országnak Panamát.

Angel Gurría, az OECD főtitkára azt mondta, hogy Panama az adózási átláthatóság erősítését célzó erőfeszítések "utolsó nagy kerékkötője", a panamai iratok néven is ismert botrány révén azonban az egész világ láthatja, mennyire mélyreható következményekkel jár a közös küzdelem hátráltatása.

Gurríra azt is hozzátette, hogy rendkívül szokatlan, hogy Panama nem hajlandó részt venni a pénzügyi információk automatikus államközi cseréjéről kötött egyezmény révén formálódó együttműködésben, és a Mossack Fonseca körüli ügyek azt mutatják, hogy ez a tartózkodás korántsem véletlen. A botrány azonban esélyt adhat arra, hogy a közép-amerikai ország változtasson hozzáállásán.