Elfogták a párizsi támadások utolsó gyanúsítottját

2016.04.08. 23:35

Elfogták Belgiumban a párizsi terrortámadások egyik gyanúsítottját. Mohamed Abrinit együtt látták a támadások előtt Salah Abdeslammal, és együtt béreltek lakást Párizs közelében. Csütörtökön elkapták azt a férfit is, aki a brüsszeli támadásoknál használt bőröndöket vásárolta.

Mohamed Abrini, a párizsi terrortámadások egyik fő gyanúsítottja az a férfi, akit pénteken fogtak el Brüsszel Anderlecht nevű negyedében - erősítette meg Thierry Werts, a belga szövetségi ügyészség szóvivője.

Mohamed Abrinit egy bevásárlóközpontban fogták elForrás: AFP/Str

Werts elmondta, Abrinit egy bevásárlóközpontban fogták el két társával együtt. A másik két ember személyazonosságáról nem árult el további részleteket. Mohamed Abrinit azzal gyanúsítják, hogy a tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek egyik kitervelőjének, Salah Abdeslamnak a bűntársa volt.

Ott volt a DNS-e a schaerbeeki lakásokban

Az viszont még nem egyértelmű, hogy Abrini lenne az a "sapkás ember", akit a Brüsszelben elkövetett merényletekkel összefüggésben keresnek.

Abrini DNS-ét ugyanakkor nemcsak abban az autóban találták meg, amelyet a merénylők a novemberben elkövetett párizsi robbantásokhoz használtak, hanem két, Brüsszel Schaerbeek nevű negyedében található lakásban is a párizsi és a brüsszeli terrortámadásokkal összefüggésben tartott házkutatások alkalmával.

Abdeslammal béreltek lakást

Abrini volt az, akit a hatóságok Salah Abdeslam társaságában láttak 2015. november 11-én este a Párizsba vezető autópálya egyik benzinkútjánál - mondta a szóvivő.

A vizsgálatok jelenlegi állása szerint Mohamed Abrini és Salah Abdeslam voltak azok, akik a Párizshoz közeli Alfortville-ben lakást béreltek közvetlenül a terrortámadások előtt.

Ebben a lakásban tartózkodtak a párizsi merényletek elkövetői.

Megvan egy brüsszeli merénylő is

Thierry Werts megerősítette, hogy még egy embert elfogtak pénteken a Brüsszelben elkövetett merényletekkel összefüggésben. Őt a Maelbeek metróállomásban önmagát felrobbantó Khalid el-Bakraoui társaságában látták. A hatóságok a gyanúsítottat Osama Krayemként azonosították.

Vele kapcsolatban az ügyészség szóvivője  azt mondta, hogy 2015 októberében egy Salah Abdeslam által bérelt autóval a németországi Ulmból hozták Belgiumba. Az ügyészség szóvivője azt is hozzátette, hogy ő volt az, akit egy áruház belső kamerarendszere rögzített, miközben a repülőtéren elkövetett robbantásos merényleteknél használt táskákat vásárolta meg.

A harmadik támadót még keresik

A belga szövetségi ügyészség egy nappal korábban tett közzé felhívást a harmadik repülőtéri merénylő kézre kerítése ügyében.

Eric Van der Sypt, a vádhatóság szóvivője elmondta, hogy a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren végrehajtott robbantásokat elkövető háromfős terrorista csoport sötét kalapot és világos felöltőt viselő tagja gyalog menekült el a helyszínről. Kamerafelvételek bizonyítják, hogy a férfi reggel 7 óra 58 perckor lépett ki a terminálból, először elsétált Zaventembe, majd onnan a belga főváros Schaerbeek nevű negyedébe, ahol 9 óra 50 perckor nyoma veszett.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK