Lennon utca után már Warhol tér is van Kárpátalján

2016.04.08. 20:07

A Nagy Október helyett mától a pop-art atyjaként is emlegetett Andy Warhol nevét viseli az egyik Kárpátaljai település főtere.

Az Ukrajnában meghirdetett „dekommunizáció" keretében a kommunista és szovjet múltból fennmaradt utcanevek százait keresztelik át mostanában országszerte. A helyi önkormányzatoknak a vonatkozó törvény szerint április 1-ig kellett meghozniuk az átnevezésekről szóló döntéseket. Ahol ezt nem tették meg, ott a megyei közigazgatás elnökének jogában áll saját belátása szerint megválasztani a közterületek új elnevezéseit.

A Magyarországgal szomszédos ukrajnai megye első embere jóelőre figyelmeztette a helyi döntéshozókat, hogy ha késlekedni fognak, ő maga lesz az utcák, terek keresztapja.

Hennagyij Moszkal megunta az Ungvár szomszédságában fekvő Minaj képviselőtestületének totojázását, és egy tollvonással Andy Warhol ismert amerikai művész nevével látta el a községnek az októberi forradalom emlékének szentelt főterét.

A kárpátaljai kormányzónak nem ez volt ilyen intézkedése. Nemrégiben a técsői járási Kalini (Alsókalánfalva) főutcájának nevét keresztelte át Leninről Lennonra

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK