Halmozta az offshore cégeket Porosenko

2016.04.08. 10:23

Ukrán oknyomozó újságírók újabb öt offshore vállalatra bukkantak, amelyeket állítólag Petro Porosenko jelenlegi elnök használt korábban adóelkerülésre. Az ukrán Szabadság rádió pénteki híradása szerint 2003-ban büntetőeljárás is indult az ügyben.

Az államfő Ukrprominveszt vállalatcsoportjához tartozó offshore cégek ellen még Leonyid Kucsma elnöksége idején indult eljárás, amikor Porosenko ellenzéki politikus volt. A rádió újságíróinak olyan nyomozati anyagok kerültek a birtokukba, amelyekből az olvasható ki, hogy az államfő üzleti struktúrájában 2001-ben megjelent és máig létező Agroprodimpex vállalat több ukrajnai cég adójának minimalizálásában működött közre. A gyanú szerint mintegy 25 millió hrivnya, mostani árfolyamon csaknem 263 millió forint adó befizetése maradt el. 

A korábbi három mellett öt újabb cég került előForrás: AFP/Getty Images/Alex Wong

 

Az ukrán hatóságok annak idején az Interpolhoz fordultak azzal a kéréssel, hogy külföldi nyomozók is kapcsolódjanak be annak a - legalább - öt offshore cégnek a vizsgálatába, amelyek különböző időszakokban az Ukrprominveszt vállalathoz tartoztak. A rádió felsorolása szerint

  • az Egyesült Államok Delaware államában bejegyzett Agroprodimrex Corp.,
  • a ciprusi Agroprodimrex Cyprus Limited és Willenhall Traiding Limited, valamint
  • a brit Man szigeten bejegyzett Fairdrook Enterprises Limited és a
  • panamai Ukrprovinvest Holding Limited.

A bűnügyi eljárást azonban 2004-ben lezárták, bíróság elé nem került az ügy.  A hét elején vált ismertté, hogy az ukrán elnök neve is szerepel az offshore cégekről és tulajdonosaikról a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából kiszivárgott listán. Az államfő a tulajdonában lévő Roshen édesipari vállalat aktívumainak szerkezetátalakítására három offshore vállalatot hozott létre. Porosenko magyarázata szerint csak azért kellett offshore cégeket alapítania, hogy a tulajdonában lévő Roshen édesipari vállalatot eladja, miután más módon nem talált rá vevőt. Cáfolja azt, hogy ezen vállalatokat adófizetés elkerülésére használta volna. 

A Rothschild cégcsoport csütörtökön megerősítette, hogy valóban kötött Porosenkóval januárban úgynevezett "vak bizalmi" szerződést a Roshen édesipari vállalat irányításáról. A cégcsoport hangsúlyozta, hogy a bizalmi megállapodás - amely alapján Porosenkónak a továbbiakban semmiféle beleszólása nincs a Roshen cégnél hozott döntésekbe - olyan nemzetközi szabványok mintájára készült alapul, amelyeket olyan politikusok esetében alkalmaznak, akiknek át kell adniuk vagyonuk kezelését arra az időre, amíg hivatali idejüket töltik.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK