Trump utálatban fogja össze a nemzetet

2016.04.08. 10:39

Egyetlen dologban biztosan egységesek az amerikaiak, nemtől, kortól és politikai meggyőződéstől függetlenül: abban, hogy rossz a véleményük Donald Trumpról.

Az amerikaiak 70 százaléka – egyúttal a republikánus szavazók majdnem fele – tartozik a Trumpot nem sokra tartók kategóriájába, derült ki az AP és a GfK közös felméréséből, amelynek eredményét a CBS News ismertette.

A milliárdos vállalkozóról kedvezőtlen a nők és a férfiak, a fiatalok és az idősek, a konzervatívok, a mérsékeltek és a liberálisok, a fehérek, a latinók és a feketék többségének a véleménye.

Egyre több amerikai vélemény romlikForrás: AFP//Rhona Wise

A Dél sem kivétel

Nem kivétel a Dél sem, ahol pedig Trump nagy előnnyel nyerte a republikánus előválasztásokat: az emberek majdnem hetven százaléka ott is kedvezőtlenül ítéli meg őt. Még leglojálisabb szavazói, a felsőfokú végzettséggel nem rendelkező fehérek közében is 55 százalékos az elutasítottsága.

Az általános népszerűtlenség pedig felveti a kérdést: ha Trump megszerzi a republikánus párt elnökjelölti posztját, akkor hogyan tudja vajon egyesíteni annyira a választókat, hogy bejusson a Fehér Házba.

Trump mellett még Hillary Clinton is szimpatikusnak tűnikForrás: AFP

A válasz

A válasz pedig az lehet, hogy sehogy. A szoros verseny miatt (Trump egyelőre 743, Ted Cruz 506 Marco Rubio pedig 167 delegátust szerzett a szükséges 1237-ből) egyre valószínűbb, hogy az elnökjelölő konvenció fog majd dönteni a jelölt személyéről.

Ott pedig komoly szavuk van a párt bennfenteseinek is, akik könnyen elérhetik, hogy ne Trump nyerjen, hanem egy általánosan elfogadhatóbb jelölt.

Udvariasnak, együtt érzőnek és kedvesnek kevesen neveznékForrás: MTI/EPA/Larry W. Smith

A riválisok sem sokkal jobbak

A felmérésben megkérdezettek döntő többsége nem használná az udvarias, az együtt érző vagy a kedvelhető jelzőt Trumppal kapcsolatban – igaz, nem rajonganak a riválisaiért sem.

Viszont sokkal kevésbé utálják is őket: Ted Cruz texasi szenátorról a megkérdezettek 59, Hillary Clinton demokrata aspiránsról 55 százalékának negatív a véleménye.

Ted Cruz texasi szenátort legalább csak 59 százalék nem kedveliForrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A helyzet egyre romlik

Még nagyobb baj Trump számára, hogy az emberek véleménye folyamatosan romlik: február közepe óta több mint tíz százalékponttal nőtt a kedvezőtlen véleményt formálók aránya – pedig már akkor is rekord magas volt a felmérések kezdete, az 1990-es évek óta.

Clinton kampánycsapata kimondottan „számít” is Trumpra; abban bíznak, hogy a milliárdos mellett még az egyébként szintén nem kedvelt volt külügyminiszter is jobb színben tűnik fel, és sok olyan republikánus is inkább rá fog szavazni, akinek a gyomra nem veszi be Trumpot.

A remény pedig nem légből kapott: az összes regisztrált szavazónak több mint 60, a republikánusoknak pedig a 31 százaléka határozottan állítja: semmi pénzért nem fogja Trumpra adni a voksát.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK