Trump utálatban fogja össze a nemzetet

politics TOPSHOTS Horizontal Republican presidential candidate Donald Trump addresses a press conference following his  victory in the Florida state primary on March 15, 2016 in West Palm Beach, Florida. 
The win in Florida for Trump sent rival Marco Rubi
Donald Trump
Vágólapra másolva!
Egyetlen dologban biztosan egységesek az amerikaiak, nemtől, kortól és politikai meggyőződéstől függetlenül: abban, hogy rossz a véleményük Donald Trumpról.
Vágólapra másolva!

Az amerikaiak 70 százaléka – egyúttal a republikánus szavazók majdnem fele – tartozik a Trumpot nem sokra tartók kategóriájába, derült ki az AP és a GfK közös felméréséből, amelynek eredményét a CBS News ismertette.

A milliárdos vállalkozóról kedvezőtlen a nők és a férfiak, a fiatalok és az idősek, a konzervatívok, a mérsékeltek és a liberálisok, a fehérek, a latinók és a feketék többségének a véleménye.

Egyre több amerikai vélemény romlik Forrás: AFP//Rhona Wise

A Dél sem kivétel

Nem kivétel a Dél sem, ahol pedig Trump nagy előnnyel nyerte a republikánus előválasztásokat: az emberek majdnem hetven százaléka ott is kedvezőtlenül ítéli meg őt. Még leglojálisabb szavazói, a felsőfokú végzettséggel nem rendelkező fehérek közében is 55 százalékos az elutasítottsága.

Az általános népszerűtlenség pedig felveti a kérdést: ha Trump megszerzi a republikánus párt elnökjelölti posztját, akkor hogyan tudja vajon egyesíteni annyira a választókat, hogy bejusson a Fehér Házba.

Trump mellett még Hillary Clinton is szimpatikusnak tűnik Forrás: AFP

A válasz

A válasz pedig az lehet, hogy sehogy. A szoros verseny miatt (Trump egyelőre 743, Ted Cruz 506 Marco Rubio pedig 167 delegátust szerzett a szükséges 1237-ből) egyre valószínűbb, hogy

az elnökjelölő konvenció fog majd dönteni a jelölt személyéről.

Ott pedig komoly szavuk van a párt bennfenteseinek is, akik könnyen elérhetik, hogy ne Trump nyerjen, hanem egy általánosan elfogadhatóbb jelölt.

Udvariasnak, együtt érzőnek és kedvesnek kevesen neveznék Forrás: MTI/EPA/Larry W. Smith

A riválisok sem sokkal jobbak

A felmérésben megkérdezettek döntő többsége nem használná az udvarias, az együtt érző vagy a kedvelhető jelzőt Trumppal kapcsolatban – igaz,

nem rajonganak a riválisaiért sem.

Viszont sokkal kevésbé utálják is őket: Ted Cruz texasi szenátorról a megkérdezettek 59, Hillary Clinton demokrata aspiránsról 55 százalékának negatív a véleménye.

Ted Cruz texasi szenátort legalább csak 59 százalék nem kedveli Forrás: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

A helyzet egyre romlik

Még nagyobb baj Trump számára, hogy az emberek véleménye folyamatosan romlik: február közepe óta több mint tíz százalékponttal nőtt a kedvezőtlen véleményt formálók aránya – pedig már akkor is rekord magas volt a felmérések kezdete, az 1990-es évek óta.

Clinton kampánycsapata kimondottan „számít” is Trumpra;

abban bíznak, hogy a milliárdos mellett még az egyébként szintén nem kedvelt volt külügyminiszter is jobb színben tűnik fel, és sok olyan republikánus is inkább rá fog szavazni, akinek a gyomra nem veszi be Trumpot.

A remény pedig nem légből kapott: az összes regisztrált szavazónak több mint 60, a republikánusoknak pedig a 31 százaléka határozottan állítja: semmi pénzért nem fogja Trumpra adni a voksát.