Amerikai B–52-es bombázók indultak Katar felé

Horizontal This US Air Force photo obtained May 27, 2010 shows an X-51A Waverider successfully launched from a B-52 Stratofortress on May 26, 2010. The US Air Force on May 26 test launched a hypersonic cruise missile, with the vehicle accelerating to Mach
Nem lesz szőnyegbombázás
Vágólapra másolva!
B–52 Stratofortress típusú stratégiai nehézbombázókat telepített szombaton Katarba az Amerikai Egyesült Államok az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harc részeként.
Vágólapra másolva!

Az 1991-es öbölháború óta először szállnak majd fel amerikai B–52-esek a közel-keleti térségben. Utoljára harci bevetésen 2006-ban alkalmazott az Egyesült Államok B–52-eseket az afganisztáni háborúban, majd 2015-ben egy jordániai, amerikai irányítású hadgyakorlaton vettek részt ilyen gépek.

Nem tudni, hány darab

Katar az Egyesült Államok egyik szoros szövetségese a térségben. A Dohától délnyugatra fekvő al-Udeid légitámaszpont 2003 óta az amerikaiak rendelkezésére áll. Ide érkeztek a nyolc hajtóműves B–52 Stratofortress interkontinentális nehézbombázók. Chris Karns alezredes, a központi főparancsnokság szóvivője azonban biztonsági okokra hivatkozva nem közölte, hogy pontosan hány repülőt küldtek Katarba.

Nem lesz szőnyegbombázás Forrás: AFP/US Air Force/HO

Elszántak

Charles Brown altábornagy, a légierő központi főparancsnokságának parancsnoka ugyanakkor nyilatkozatában kiemelte: a B–52-esek bevetése is jelzi az amerikai elszántságot az Iszlám Állam elleni küzdelemben. Az altábornagy szerint a B–52-esek képesek lesznek stratégiai támadásokra és tengeri hadműveletekre is. Nem hajtanak végre szőnyegbombázásokat, mert az amerikai erők - Brown megfogalmazásában - "minimalizálni akarják a civil áldozatok számát".