Japánba érkezett vasárnap John Kerry amerikai külügyminiszter. Ő eddig a legmagasabb rangú amerikai politikus, aki az amerikai atomcsapás által 1945-ben elpusztított Hirosimába látogat, a szintén ide tartó német kollégája Kínában ragadt.

Vasárnap és hétfőn a japán nagyváros ad otthont a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7 külügyminiszteri találkozójának. Kerry a tervek szerint hétfőn látogat el az atomtámadás emlékművéhez. Eddig a legmagasabb rangú amerikai tisztségviselő, aki Hirosimába látogatott, Nancy Pelosi, a washingtoni képviselőház elnöke volt 2008-ban.

John Kerry JapánbanForrás: AFP/Pool/Jonathan Ernst

A Csugoku Simbun című helyi lap interjút készített Kerryvel, és látogatása jelentőségéről kérdezte, de ő kitérő választ adott, nem volt hajlandó beszélni arról, hogy az Egyesült Államok akar-e bocsánatot kérni Japántól az atombombák ledobásáért. A dpa német hírügynökség közben azt jelentette, hogy a szintén Hirosimába tartó Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter repülőgépe műszaki okok miatt nem tudott felszállni a kínai Csangsából. A pilóta elmondása szerint az Airbus A340-es kormánygép egyik üzemanyagpumpája hibásodott meg, és a repülőtéren nem volt raktáron pótalkatrész.

A globális válságról tárgyalnak

A külügyminiszterek a globális jelentőségű válságokat vitatják majd meg Japánban, valamint előkészítik a G7 állam-, illetve kormányfőinek május végi, Japánban tartandó csúcstalálkozóját. Elképzelhető, hogy Barack Obama amerikai elnök is ellátogat akkor Hisrosimába, de ezt a washingtoni Fehér Ház még nem erősítette meg.