Meglepő őszinteséggel beszélt a német belső elhárítás vezetője

2016.04.10. 13:25

A német belső elhárítás, a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal helytelenül mérte fel az Iszlám Állam dzsihádista szervezet tevékenysége és a menekülthullám összefüggését - ismerte el a szolgálat vezetője.

Hans-Georg Maassen a Welt am Sonntag című lapban megjelent interjúban elmondta, hogy a szövetségi alkotmányvédelmi hivatalnál (BfV) ugyan kezdettől fogva lehetőségként számoltak azzal, hogy az Iszlám Állam megpróbálhat a menekültek között dzsihádistákat bejuttatni az Európai Unióba, de úgy vélték, hogy ez a hosszú vándorút viszontagságai miatt túlságosan kockázatos vállalkozás, ezért nem tartották nagyon valószínűnek.

Nem szorultak rá, de megtették

Az Iszlám Állam azonban mégiscsak felhasználta a menekülthullámot. "Nem szorult rá arra, hogy embereit a menekültek közé rejtse, mégis megtette. Szerintem ez erődemonstráció, az Iszlám Állam világosan jelezni akarta, hogy erre is képes" - mondta Hans-Georg Maassen. "Most már tudjuk, hogy ami az Iszlám Államot illeti, van még mit tanulnunk" - tette hozzá.

Hans-Georg MaassenForrás: AFP/DPA/Marijan Murat

A terror nem jó szó

Úgy vélte, hogy az Iszlám Állam esetében a terror nem megfelelő kifejezés, mert elbagatellizálja, a valósnál kevésbé veszélyesként tüntet fel egy jelenséget. Akár a szélsőbaloldali Vörös Hadsereg Frakciót (RAF), akár a szélsőjobboldali Nemzetiszocialista Illegalitást (NSU) vizsgálva látható, hogy a németországi terrorizmus "dimenziója sokkal kisebb". Ezek a szervezetek politikai okokból bizonyos személyek, döntéshozók vagy a lakosság valamely csoportjának tagjai ellen hajtottak végre merényleteket, az Iszlám Államnak viszont az számít, hogy minél több embert öljön meg, "lehetőleg kamerák előtt", hogy az egész világ értesüljön tevékenységéről. Ez pedig már nem terror, hanem "háborús összeütközés".

Törnek előre

A német belső elhárítás vezetője kiemelte: nem tűnik érvényesnek az a feltételezett összefüggés, hogy minél inkább szorult helyzetbe kerül katonailag az Iszlám Állam, annál nagyobb a németországi terrortámadás veszélye, és nem érdemes csak Szíriára és Irakra szűkítve vizsgálni a szervezet működését, hiszen továbbra is aktív a Sínai-félszigeten, Maliban, Csecsenföldön vagy éppen Nigériában, Líbiában pedig jelentős területeket vont ellenőrzése alá. Így mindent egybevetve az Iszlám Állam nem visszaszorulóban van, hanem tör előre.

Megfélemlítés és toborzás

Az szervezet stratégiája messze túlmutat Szíria térségén, és fontos részét alkotják a világ számos térségében elkövetett merényletek. Ezek a megfélemlítést és az új hívek toborzását szolgálják - mondta a BfV elnöke. Megjegyezte: a párizsi vagy a brüsszeli támadások után megfigyelhető volt, hogy az Iszlám Állam követői a közösségi portálokon sikerként ünnepelték a merényleteket, és fogadkoztak, hogy az elkövetők nyomába lépnek.

Ez nem terror, hanem háborúForrás: Picture-Alliance/AFP/Winfried Rothermel

Több ezer embert figyelnek

Elmondta, hogy Németországban változatlanul nagy a terrorveszély, de konkrét támadás előkészületeiről nincsenek információk. Az "iszlamista-terrorista potenciál" - a muzulmán vallás valamely szélsőséges irányzatának eszméi által indíttatva terrorcselekmény elkövetésére hajlamosnak tartott emberek csoportja - 1100 főt tesz ki. E csoport mellett még 8650 szalafistát - az iszlám Németországban legnépszerűbb szélsőséges irányzatának követőjét - is nyilvántartanak.
"Ez a szám naponta növekszik" - emelte ki Hans-Georg Maassen.

Néhányszor szerencséjük volt

A dzsihádisták jelentette veszély továbbra is "virulens" Németországban, és a biztonsági szervek sikeres munkájának tulajdonítható, hogy eddig nem történt nagyobb támadás. Néhányszor pedig "egyszerűen szerencsénk volt", például előfordult, hogy nem működött a pokolgép gyújtószerkezete - mondta a BfV elnöke. Az teljesen biztos, hogy az Iszlám Állam Németországban is, illetve "német érdekek ellen" is végre akar hajtani támadásokat. Ezt jelzik a dzsihádista szervezet propagandaanyagai is, amelyek német városokat említenek együtt Párizzsal vagy Brüsszellel - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK