Lemondott az ukrán miniszterelnök

2016.04.10. 16:41

Bejelentette lemondását Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök.

 A "Tíz perc a miniszterelnökkel" című, több ukrán tévécsatorna által sugárzott műsorban - amelyben a kormányfő hetente számolt be az általa vezetett kabinet tevékenységéről - ezúttal posztjáról való távozását jelentette be Jacenyuk. Hozzátette, hogy hivatalosan április 12-én, kedden nyújtja be lemondását a parlamentnek. 

Döntését azzal indokolta, hogy új többség formálódik a parlamentben, és az államfő mögött álló frakció, Petro Porosenko Blokkja Volodimir Hrojszman jelenlegi házelnököt akarja látni a miniszterelnöki poszton, ő pedig nem ragaszkodik a miniszterelnöki székhez.  Szavai szerint Hrojszman és az új koalíciós megállapodásban foglaltak folytonosságot biztosítanak a kormányzásban, beleértve a megkezdett reformok véghezvitelét. 

Az államfő, Petro Porosenko mögötti szerveződésnek más jelöltje van. Jacenyuk (képünkön) távozikForrás: AFP/T.J. Kirkpatrick

Jacenyuk azt is mondta, hogy az általa vezetett Népi Front frakciója marad a koalícióban, mert "ma ez az egyetlen eszköz, amely biztosítja az állam védelmét" - indokolta.

"A kormányfői poszt teher és eszköz, nem pedig privilégium. Nem engedhető meg, hogy a jelenlegi háborús helyzetben destabilizálódjon a végrehajtói hatalom, ami pedig elkerülhetetlenül megvalósul, ha a lemondásom után nem alakul meg mihamarabb Ukrajna új kormánya" - figyelmeztetett Jacenyuk. 

Hozzáfűzte, hogy büszke arra, amit az általa vezetett kabinet végzett, szerinte még sok mindent értékelni fognak a jövőben abból, amit megtett. 

A bejelentésre reagálva Vadim Deniszenko, a Porosenko mögötti frakció egyik tagja az Eszpresszo ukrán televíziónak nyilatkozva kijelentette, hogy képviselőcsoportja támogatni fogja a parlamentben Jacenyuk távozását tisztségéből. Szavai szerint biztos abban, hogy Hrojszman lesz az új miniszterelnök.

Arszenyij Jacenyuk 2014. február 27-től töltötte be a miniszterelnöki tisztet. A 2014 őszén tartott parlamenti választások után megerősítette őt a parlament a kormányfői tisztségben. Idén februárban bizalmatlansági indítványt nyújtottak be ellene és az általa vezetett kormánnyal szemben, azonban a javaslat nem kapta meg a szükséges számú támogató szavazatot.