A CIA előre bejelentette a parancsmegtagadást

2016.04.11. 09:01

A CIA többet nem fog durva „kényszerített vallatási” módszereket alkalmazni, például vízbe fojtást imitálni akkor sem, ha erre a jövőben az amerikai elnök utasítást ad, jelentette ki John Brennan, az ügynökség igazgatója.

Brennan az NBC Newsnak adott exkluzív interjút, amelyet ma este vetítenek, de a kínzással kapcsolatos kérdésre adott válaszát nyilvánosságra hozták. 

Az amerikai hírcsatorna az internetes oldalán emlékeztetett arra, hogy Donald Trump már bejelentette: ha megválasztják elnöknek, akkor újra engedélyezni fogja az úgynevezett vízbe fojtást imitáló vallatást, amelyet 2009-ben tiltottak be. 

A módszert a nemzetközi jog kínzásnak tekinti, Trump szerint azonban ennél sokkal rosszabb eszközöket is bevetnek majd annak érdekében, hogy információt csikarjanak ki potenciális terroristákból. 

John Brennan nem fogja megengedniForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Samuel Corum

Cruz egyetért

Trump legnagyobb ellenlábasa, Ted Cruz texasi szenátor nem tartja kínzásnak ezt a fajta vallatási módot. Elnökként nem is hozná vissza általános használatra, de azt ígérte, hogy a hadsereg főparancsnokaként minden eszközt felhasználna az ország biztonságának garantálására.

A CIA az ikertornyok elleni támadás óta alkalmazott kínzásnak minősített vallatási módokat terrorizmussal gyanúsított embereken, Barack Obama azonban a hivatalba lépése első napjaiban megtiltotta ezeket a módszereket.

A vízbe fojtást imitáló vallatással kapcsolatban Brennan véleménye egyértelmű. „Abszolút nem fogok beleegyezni abba, hogy a CIA bármelyik munkatársa még egyszer az életben alkalmazza ezt” – jelentette ki. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK