A CIA előre bejelentette a parancsmegtagadást

Senate Intelligence Committee Hearing on World Wide Threats NSA FBI CIA CIA Director FBI Director Senate Intelligence Committee National Intelligence SQUARE FORMAT
WASHINGTON, USA - FEBRUARY 9: CIA Director John Brennan speaks during a Senate Intelligence Committee hearing in Washington, USA on February 9, 2016. Samuel Corum / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
A CIA többet nem fog durva „kényszerített vallatási” módszereket alkalmazni, például vízbe fojtást imitálni akkor sem, ha erre a jövőben az amerikai elnök utasítást ad, jelentette ki John Brennan, az ügynökség igazgatója.
Vágólapra másolva!

Brennan az NBC Newsnak adott exkluzív interjút, amelyet ma este vetítenek, de a kínzással kapcsolatos kérdésre adott válaszát nyilvánosságra hozták.

Az amerikai hírcsatorna az internetes oldalán emlékeztetett arra, hogy Donald Trump már bejelentette: ha megválasztják elnöknek, akkor újra engedélyezni fogja az úgynevezett vízbe fojtást imitáló vallatást, amelyet 2009-ben tiltottak be.

A módszert a nemzetközi jog kínzásnak tekinti, Trump szerint azonban ennél sokkal rosszabb eszközöket is bevetnek majd annak érdekében, hogy információt csikarjanak ki potenciális terroristákból.

John Brennan nem fogja megengedni Forrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Samuel Corum

Cruz egyetért

Trump legnagyobb ellenlábasa, Ted Cruz texasi szenátor nem tartja kínzásnak ezt a fajta vallatási módot. Elnökként nem is hozná vissza általános használatra, de azt ígérte, hogy a hadsereg főparancsnokaként minden eszközt felhasználna az ország biztonságának garantálására.

A CIA az ikertornyok elleni támadás óta alkalmazott kínzásnak minősített vallatási módokat terrorizmussal gyanúsított embereken, Barack Obama azonban a hivatalba lépése első napjaiban megtiltotta ezeket a módszereket.

A vízbe fojtást imitáló vallatással kapcsolatban Brennan véleménye egyértelmű. „Abszolút nem fogok beleegyezni abba, hogy a CIA bármelyik munkatársa még egyszer az életben alkalmazza ezt” – jelentette ki.