Nem kért bocsánatot Hirosimában John Kerry

John Kerry
John Kerry
Vágólapra másolva!
Meglátogatta a hirosimai emlékművet az amerikai külügyminiszter hétfőn. Nem kért bocsánatot, de miniszter még sosem járt a támadás helyszínén.
Vágólapra másolva!

Koszorút helyezett el a hirosimai atomtámadás helyszínén John Kerry amerikai külügyminiszter. A látogatás történelmi jelentőségű, mert

a politikus az eddigi legmagasabb rangú amerikai tisztségviselő, aki Hirosimában járt.

Az Egyesült Államok a második világháborúban atombombát dobott a japán városra, 140 ezer ember életét kioltva.

Hirosimában tárgyal a világ hét legfejlettebb ipari országának (G7) összes külügyminisztere, a látogatás a hivatalos program része volt. A többi diplomáciai vezető is elment az emlékműhöz.

John Kerry, amerikai külügyminiszter Forrás: AFP/Dominick Reuter

John Kerry a közeli Békemúzeum vendégkönybe ezt írta: "Határozott emlékzetető ez a hely mindannyiunk számára, hogy nemcsak a nukleáris fenyegetést kell csökkenteni a világban, hanem mindent meg kell tenni a háborúk elkerülésének érdekében".

Beszédet nem mondott, bocsánatot nem kért a miniszter.

Japán kollégájának is annyit mondott hivatalosan, hogy látogatása a jelenről és a jövőről szól, nem a múltról.

Az Egyesült Államok a csendes-óceáni térségben megerősödő Kína ellenében egyre szorosabbra fűzi szövetségét Japánnal. Májusban a tervek szerint Barack Obama amerikai elnök is ellátogat Hirosimába. Obama elődje, George Bush egy esetleges hirosimai bocsánatkérésről még hivatali idején annyit mondott, hogy az "egyértelmű revizionizmus" lenne.