Idomeni miatt támadja Macedóniát a görög elnök

2016.04.11. 13:12

Megengedhetetlennek nevezte Prokopisz Pavlopulosz görög elnök hétfőn a migránsok ellen egy nappal korábban alkalmazott macedón rendőri erőszakot.

"A menekültekkel szembeni ilyen viselkedéssel a szomszédunknak sem az EU-ban, sem pedig a NATO-ban nincs helye" - közölte egy sajtókonferencián Prokopisz Pavlopulosz görög elnök.

A görög miniszter fél

A macedón biztonsági erők könnygáz, villanógránát és gumilövedék bevetésével akadályozták meg vasárnap, hogy Idomeni közelében a menekültek áttörjenek a határkerítésen. Szemtanúk beszámolója szerint a görög rendőrség közbeavatkozás nélkül,

a távolból figyelte az eseményeket.

Emberi jogi szervezetek szerint az akcióban mintegy 300 migráns és 23 rendőr sebesült meg. A bevándorlók közül kétszázan légzési gondokkal küszködnek, sok embert pedig a gumilövedékek sebesítettek meg.

 A polgári védelemért felelős görög miniszter eközben az idomeni menekülttábor körüli fokozódó feszültségről beszélve a dühödt migránsok radikalizálódására figyelmeztetett. "Akiket ma látnak, azok a holnap dzsihadistái" - fogalmazott a Skai görög hírtévének nyilatkozva.

Vasárnap visszaverték a menekülteket a Macedón rendőrökForrás: MTI/AP/Amel Emric

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a tüntetőkkel szemben a hatóságoknak átgondoltan kell fellépniük.

Toszkasz arra utalt, hogy a kétségbeesett emberek között az iszlám szélsőségesek bajtársakat próbálhatnak toborozni.

Görögországban rekedtek

Az idomeni táborban több mint 11 ezer ember vár arra, hogy Macedónia megnyissa a március elején lezárt határait. A környéken vannak jobban felszerelt táborok is, de azok távolabb vannak a határ vonalától. Az Origo március elején járt a táborban, akkor több menekült is azt mondta, hogy

várnak a határnyitásra.

Az idomeni tábort körülvevő környék polgármestere nemrég azt követelte a kormánytól, hogy május végéig számolják fel a menekültszállást.

A Macedónián keresztülhaladó úgynevezett balkáni menekültútvonal lezárása miatt összesen több mint 50 ezren rekedtek Görögország területén.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK