Nem is akarnak beolvadni a társadalomba a brit muszlimok

2016.04.11. 14:28

A Nagy-Britanniában élő muszlimok külön közösséget alkotnak, az értékítéletük nagyban különbözik a társadalom többségének a véleményétől, és nem is akarnak osztozni a nyugati életstílusban – többek között ez derül ki egy átfogó közvélemény-kutatásból és abból a dokumentumfilmből, amelyet szerdán vetít majd a Channel 4.

„Mit gondolnak valójában a brit muszlimok?” – ezzel a címmel vetít majd a Channel 4 szerda este egy dokumentumfilmet, amelyet egy átfogó közvélemény-kutatás eredményeire alapoznak. 

Negyedük jobban szeretné a saríát a brit jogrendszernélForrás: AFP/Odd Andersen

Az ICM 1081 muszlim nagykorú véleményét kérdezte meg. A kutatási eredményeket a The Times és a Daily Mail ismertette, és ebből többek között a következők derültek ki: 

  • a muszlimok ötöde nem tette be a lábát egy nem muszlim otthonába az elmúlt egy évben; 
  • nemtől függetlenül 39 százalékuk úgy véli, hogy a feleségnek minden körülmények között engedelmeskednie kell a férjének; 
  • 31 százalékuk szerint minden férfinak joga van arra, hogy több felesége legyen; 
  • 52 százalékuk szerint a homoszexualitásnak nem szabadna legálisnak lennie; és ennél is nagyobb arányban utasítják el az azonos neműek házasságát; 
  • a megkérdezettek majdnem fele elfogadhatatlannak tartja, hogy egy homoszexuális tanítsa a gyermekét; 
  • 35 százalékuk véli úgy, hogy a zsidók túlságosan nagy hatalommal rendelkeznek Nagy-Britanniában (összességében a britek 8 százaléka osztja ezt a véleményt); 
  • 23 százalékuk szeretné az iszlám jogrendszer – saría – bevezetését; 
  • 4 százalékuk – ami 100 000 embert jelent – szimpatizál azokkal, akik akár erőszakos eszközökkel is hajlandóak védeni az iszlámot. 
Pénteki ima a Parlament térenForrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Tolga Akmen

Mindent rosszul csináltunk

Trevor Phillips, az Egyenlőség és Emberi Jogok Bizottságának korábbi elnöke a felmérések kapcsán azt mondta, hogy a bevándorlással kapcsolatban „szinte mindenben tévedtünk”. Korábban azt hitték, hogy a legnagyobb veszélyt a bevándorló muszlimokkal szembeni diszkrimináció jelenti majd, nem pedig az, hogy a muszlimok elkülönült nemzeteket alkotnak majd a nyugati társadalmakban, amelyek nem osztják a többség értékeit, és nem is akarnak beolvadni. 

Phillips azt is felvetette, hogy az iskoláknak valószínűleg meg kell fontolniuk, hogy létszámstopot vezessenek be, 50 százalékban maximálják a muszlimok és egyéb kisebbségekhez tartozó tanulók arányát, hogy elősegítsék a társadalmi integrációt. 

Nagy-Britanniában mintegy hárommillió muszlim él. „Élet-halál harc folyik a brit iszlám lelkéért – és ez egy olyan csata, amelyet nem nézhetünk ölbe tett kézzel. Oda kell állnunk valamelyik oldalra” – írta Phillips a Daily Mailben. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK