Az öngyilkossági kísérletek aggasztó hulláma miatt hirdetett rendkívüli állapotot egy kanadai indián közösség. Szombatról vasárnapra virradóra 11-en próbálták megölni magukat egy kis közösségben.

Pszichológusokat, mentális tanácsadókat küldött a kanadai egészségügyi hatóság az attawapsikat indián közösségbe, mert az utóbbi időben rengetegen akartak öngyilkosok lenni az őslakosok közül. A rendkívüli állapot is azt jelenti, hogy az egészségügyi válságstáb a helyszínen segít az Ontario állam területén élő, kétezer fős település lakóinak.

A faluban csak márciusban 28-an próbálkoztak öngyilkossággal. Múlt szombaton újabb 11 ember próbált meg véget vetni az életének. Tavaly szeptember eleje és idén február vége között – összesen hatvanan próbálták megölni magukat. A tavaly szeptember óta feljegyzett összesen 

száz kísérlet közül csak egyetlen volt végzetes. 

A jelenséggel már Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is foglalkozott. „Szívbemarkolók az attawapiskat közösségről érkező hírek. Tovább dolgozunk azon, hogy javítsuk minden őslakos életkörülményeit” – írta a kormányfő a Twitteren. 

Nem ez az indián közösség az egyetlen, amelyben vészesen megnőtt az öngyilkossági kísérletek száma. Egy manitobai faluban két hónap alatt 146-an próbáltak meg végezni magukkal, közülük hatan haltak meg. 

Kanada őslakosainak száma 1,4 millió, az indiánok a lakosság négy százalékát adják. Az átlagnál szegényebbek, várható élettartamuk rövidebb, gyakrabban halnak erőszakos halált.