Hétszáz menekült hagyta el Pireuszt

2016.04.12. 09:42

Több száz menekült költözött át a pireuszi rögtönzött sátortáborból egy új befogadóhelyre. A parti őrség két hetet adott a menekülteknek arra, hogy önként települjenek át. Aki marad, azt erővel viszik az új táborba.

Hétszáznál több menedékkérő hagyta el kedden az athéni kikötővárosban, Pireuszban rögtönzött sátortábort.

Több mint 4500-an táboroztak PireuszbanForrás: citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Erik Mueller

A rakpart fala mentén hetek óta több mint 4500 ember táborozott méltatlan körülmények között. A parti őrség szerint a menedékkérők áttelepültek egy, a kikötőváros nyugati felén újonnan épített táborba.

Az új táborról a tévécsatornákon közölt képeken légkondicionált lakókonténereket lehetett látni. A tervek szerint a telepet tovább szélesítik, aminek köszönhetően végül több mint 3000 embert tudnak majd ott elhelyezni.

A probléma nem oldódott meg

Múlt csütörtökön a parti őrség bejelentette, a migránsok két hetet kapnak, hogy önként távozzanak a hadsereg által épített menekülttáborokba, különben erőszakkal viszik át őket.

 „Minden erőfeszítést meg fogunk tenni, hogy meggyőzzük a menekülteket és migránsokat: saját érdekük, hogy menjenek át a menekülttáborokba” - írta közleményben a parti őrség.

A Görögországban tartózkodó migránsok elhelyezésének problémája a most megkezdett áttelepítéssel nem oldódott meg. Pireuszban és főként a macedóniai határ mentén, Idomeninél kialakult rögtönzött, hevenyészett táborban összesen több mint 15 ezer migráns várakozik. Mindannyian azt követelik, hogy újra nyissák meg az úgynevezett balkáni útvonalat, lehetővé téve ezzel, hogy az emberek továbbutazhassanak nyugat felé.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK