Litvánia bosszút állt az ukrán pilótanő miatt

Donyeck, 2016. március 21. Nagyija Szavcsenko ukrán katonai pilótanő üvegfalú ketrecben ül az oroszországi Donyeck városi bíróságának tárgyalótermében perének ítélethirdetésén 2016. március 21-én. A bíróság bűnösnek mondta ki Szavcsenkót abban, hogy a háborús Kelet-Ukrajnában része volt két orosz újságíró megölésében és békés polgári lakosok meggyilkolásának kísérletében. (MTI/EPA)
Vágólapra másolva!
Negyvenhat orosz és ukrán állampolgárt beutazási tilalmi listára tett Litvánia, mert közük volt Nagyija Szavcsenko ukrán katonanő oroszországi elítéléséhez. A balti állam kormánya szeretné, ha az egész Európai Unió követné a példájukat.
Vágólapra másolva!

Orosz nyomozókat, ügyészeket és bírákat, valamint donyecki és luhanszki oroszbarát ukrán szeparatistákat tiltott ki területéről Litvánia. Az érintettek

tíz évig nem léphetnek a balti állam területére.

Litvánia azért tiltotta ki a listán szereplő embereket, mert részt vettek abban a folyamatban, ami az ukrán pilótanő oroszországi elítéléséhez vezetett. Nagyija Szavcsenkót azért ítélték március végén 22 évi szabadságvesztésre, mert a bíróság szerint részt vett két orosz újságíró meggyilkolásában. Az újságírók a kelet-ukrajnai szakadár területen haltak meg tüzérségi támadásban. Az ítélet szerint Nagyija Szavcsenko egy helikopterből figyelte az újságírók mozgását, és ő kért támadást ellenük. A pilótanő tagadja, hogy részt vett volna a támadásban.

Nagyija Szavcsenko a tárgyaláson Oroszországban Forrás: MTI/EPA

Litvánia szerint az Oroszországban lezajlott per a nemzetközi jog megsértése. Az ország külügyminisztere azt mondta, hogy a feketelista létrehozásával Litvánia kifejezi együttérzését Ukrajnával. „Felhívjuk a figyelmet a nemzetközi jog és az emberi jogok elfogadhatatlan és cinikus megsértésére Oroszországban” - mondta Linas Linkevicius. Szerinte a Szavcsenko elleni bizonyítékok hamisak.

A tárcavezető hozzátette, sokkal hatékonyabb lenne, ha Európa-szerte alkalmaznák a feketelistát. Azt reméli, hogy erről

nemsokára európai szinten is vitát nyithatnak.

A Szavcsenko-ügyben hozott ítéletet követően Ukrajna kiterjesztette Oroszország elleni szankcióit, és arra szólította fel az Európai Uniót, hogy kövesse példáját. Litvánia az első EU-tagállam, amely így tett.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok többször is felszólította Moszkvát, hogy humanitárius okokból engedje szabadon a katonanőt, ezt azonban Oroszország figyelmen kívül hagyta.

A 34 éves Nagyija Szavcsenko 2014-ben - a kelet-ukrajnai harcok kirobbanásakor - szabadságra ment az ukrán légierőtől, és belépett a kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba.