Újságírók megöléséért végezték ki a sajtófőnököt

2016.04.12. 10:51

Legalább öt újságíró halálában találta bűnösnek a szomáliai bíróság az al-Sabab nevű szélsőséges szervezet egykori sajtófőnökét. A férfit hétfőn állították kivégzőosztag elé.

Hasszán Hanafi Hádzsi rádióriporter volt, 2008-ban csatlakozott az al-Kaidához kötődő szomáliai szervezethez, és ő szervezte sajtókonferenciákat, amikor az al-Sabab kezében volt a főváros, Mogadishu.

Bűnösnek találták abban, hogy segített azonosítani ellenségesnek ítélt újságírókat 2007 és 2011 között. Emellett telefonon felhívott, és halálosan megfenyegetett újságírókat, akik nem voltak hajlandóak csatlakozni a szervezethez.

Márciusi tárgyalásán elismerte, hogy személyesen végzett egy újságíróval.

Parancsnokságig vitte az egykori rádióriporterForrás: AFP/Mohamed Abdiwahab

Nem érdekelte a halál

2009-ben parancsnoki rangot kapott, a következő évben pedig súlyosan megsebesült a harcokban. 2015-ben Kenyában tartóztatták le – emlékeztetett a brit The Sun.

„Nem érdekel, hogy kivégeznek-e.
Majd meglátják, véget érnek-e az öldöklések a halálom után” – jelentette ki az ítélethirdetés után.

A 30 éves férfit hétfőn végezték ki: oszlophoz kötözték, a fejére csuklyát húztak, majd a kivégzőosztag agyonlőtte. Ez az egyetlen kivégzési mód Szomáliában – írta az Independent.

Szomáliában kivégzőosztag hajtja végre a halálos ítéletetForrás: AFP/Mohamed Abdiwahab

Pár nappal korábban is kivégezték az al-Sabab két tagját, akiket szintén egy újságíró tavalyi megölésében találtak bűnösnek.

A helyi sajtómunkások remélik, hogy Hanafi kivégzése világos üzenet lesz a terroristáknak, akik a világ egyik legveszélyesebb országává tették az újságírók számára Szomáliát: 1992 óta 59 riportert gyilkoltak meg, csak tavaly legalább 18-at.

Az al-Sabab az iszlám jog, a saría szigorú változatát akarja bevezetni Szomáliában. Az Afrikai Unió békefenntartói 2011-ben kiverték a csoportot a fővárosból, de az az ország déli részén változatlanul nagy területeket tart ellenőrzése alatt.

Nem érdekelte a halálForrás: AFP/Mohamed Abdiwahab