Évek után először szerepel az azeri hírekben a baltás gyilkosként hírhedtté vált Ramil Safarov. Az április elején kirobbant azeri–örmény tűzharcban lelőtt helikopterpilóták temetésén tűnt fel, alighanem demonstratív szándékkal.

Az azeri védelmi minisztérium felső vezetésének jelenlétében hétfőn rendeztek gyászszertartást a karabahi örmény védelmi erők által lelőtt Mi-24-es katonai helikopter négyfős legénységének. Tabriz Musazade és Urfan Valizade őrnagyokat, Bakir Ismayilov főhadnagyot és Murad Mirzayev alezredest a bakui katonai hősök parkjában helyezik végső nyugalomra.

Így temették a pilótákatForrás: Anadolu Agency/Resul Rehimov

A helikoptert még április elején lőtték le, amikor a de facto államként Azerbajdzsán területén működő Hegyi-Karabahot és az azeri hadsereget elválasztó kontaktzónában kipattant a két fél közti 1988–1994-es véres háborút lezáró tűzszünet óta legsúlyosabb konfliktus. Mindkét oldal bevallottan több tucat katonát vesztett, a nagyhatalmak vezető politikusai a Karabahot támogató jereváni vezetést és a bakui kormányt is nyugalomra intették. Legutóbb Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök járt a két fővárosban, igaz, Bakuban az is kiderült, hogy Moszkva a vérontás ellenére sem állítja le az Azerbajdzsánnak szánt fegyverszállítást.

Évek óta nem láttuk

A négyfős Mi-24-legénység állami temetésén azonban rég nem látott figura került elő: Ramil Safarov, aki Budapesten 2004-ben baltával, álmában gyilkolta meg örmény katonatársát, Gurgen Margarjánt egy NATO-katonai kurzuson.

Ramil Safarov jobbról a harmadikForrás: Vesti.az

A 2007-ben Magyarországon életfogytiglanra ítélt Safarovot 2012 őszén szállították át hazájába, ahol – az azeri garancia ellenére – nem börtönőrök, hanem Ilham Aliyev államfő fogadta, elnöki kegyelemmel. A hadnagyként rács mögé került katonát őrnaggyá léptette elő, és a büntetés nyolc éve alatt elmaradt zsoldját is egyben megkapta. A botrány után azonban eltűnt a nyilvánosság elől, egészen mostanáig. Az azeri hírforrások nem említik külön a nevét, de a Vesti nevű, orosz nyelvű híroldalnak a temetésről szóló tudósításában több képen is feltűnik – az állami Azertac hírügynökség nem volt ennyire óvatlan.

Őrnagyi egyenruhában a temetésenForrás: Vesti.az

A 2012-es Safarov-ügyre válaszul Örményország megszakította a diplomáciai kapcsolatot Budapesttel, ezt azóta sem sikerült helyrehozni.