Az Iszlám Állam megnevezte a párizsi és brüsszeli támadások szervezőit

2016.04.13. 19:50

Egy testvérpárt nevezett meg az Iszlám Állam a brüsszeli és a párizsi támadások előkészítőjeként. Khalid és Ibrahim el-Bakraoui a börtönben tette magáévá az Iszlám Állam ügyét, mindketten a brüsszeli támadásokban robbantották fel magukat. A bombákat egy 24 éves marokkói férfi készítette.

A Bakraoui fivéreket nevezte meg a párizsi és brüsszeli merényletek szervezőiként, és Najim Laachraouit a pokolgépek készítőjeként az Iszlám Állam az angol nyelven havonta megjelenő propagandamagazinjában.

A brüsszeli támadásokban 32-en haltak meg, a párizsi támadásokban 130-an vesztették életüketForrás: AFP/Kenzo Tribouillard

A magazin szerint a 27 éves Khalid és a 29 éves Ibrahim el-Bakraoui voltak a felelősök a párizsi és brüsszeli támadások „összes előkészületéért”.

Khalid el-Bakraoui a brüsszeli metró Maelbeek nevű állomásán robbantotta fel magát, Ibrahim el-Bakraoui és Najim Laachraoui a belga főváros Zaventem repülőterén hajtották végre öngyilkos merényleteiket március 22-én.

A börtönben radikalizálódtak

Az el-Bakraoui testvérpár

lőfegyvereket és robbanószereket szerzett be, lakásokat, úgynevezett menedékházakat béreltek, és megtervezték a merényleteket - írja a szélsőséges magazin, a Dabiq.

A belga ügyészség korábban közölte, hogy a terrorista fivérek által bérelt lakások menedéket nyújtottak a párizsi és a brüsszeli merénylőknek is.

Az el-Bakraoui testvérpár készítette elő a párizsi és a brüsszeli merényleteketForrás: AFP/Seppe Knapen

A Dabiq szerint az el-Bakraoui testvérek a fegyházban töltött idejük alatt tették magukévá az Iszlám Állam ügyét. A belga ügyészség korábbi tájékoztatása szerint a terroristák autólopás és bankrablás miatt voltak börtönben.

Najim Laachraoui volt a bombagyáros

Az Iszlám Állam propagandamagazinja szerint a két európai fővárosban végrehajtott támadásokhoz Najim Laachraoui, a harmadik brüsszeli robbantó készítette a pokolgépeket. A belga és francia hatóságok megtalálták Laachraoui DNS-ét a párizsi merénylők robbanómellényein, gyanújuk szerint köze volt a brüsszeli robbanószerkezetek összeállításához is.

A 24 éves, marokkói származású belga állampolgár Laachraoui 2013-ban csatlakozott az Iszlám Államhoz, és aktívan részt vett a harci cselekményekben egészen addig, amíg meg nem sebesült a lábán. A fiatal férfi ekkor úgy döntött, visszatér Európába, hogy ott hajtson végre támadásokat - írja a Dabiq.

Európába történő visszatérése után egy tapasztaltabb dzsihadista, a 40 éves algériai Mohamed Belkaid segítette - írja a dzsihadista magazin.

Belga és francia nyomozók szerint az Iszlám Állam európai sejtjeinek Belkaid volt a feje, a párizsi terrorcsoportokat Najim Laachraouival telefonon keresztül irányította.

Abdeslam ujjlenyomatát is megtalálták

Belkaid egy házkutatásnak indult rendőrségi akció során halt meg március 15-én Brüsszel Forest kerületében. Az algériai tüzet nyitott a rendőrökre, ami a hatóságok szerint lehetővé tette két másik gyanúsítottnak, hogy elmeneküljenek.

Mohamed Belkaidot egy rendőrségi akcióban ölték meg BrüsszelbenForrás: AFP/John Thys

A víz és áram nélküli lakásban több gépkarabélyt, nagy mennyiségű lőszert, az Iszlám Állam propagandaanyagait és Salah Abdeslamnak, aki a francia és belga hatóságok szerint a párizsi merényletek egyik kitervelője, az ujjlenyomatait találták meg a rendőrök.

Vérdíjat tűztek ki a mérséklet muszlimokra

A Dabiq a merényletek szervezőiről szóló írása mellett felhívást is intéz az olvasóihoz: az Iszlám Állam 

vérdíjat tűzött ki több prominens mérsékelt muszlim fejére Nyugaton. A listán szerepel Huma Mahmood Abedi, Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter munkatársa, Keith Ellison amerikai kongresszusi képviselő, valamin Sayeeda Warsi és Sajid Javid brit konzervatív politikusok.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK