Kitüntetik vagy letartóztatják a menekültvadászokat

bulgár önjelölt határőr
Vágólapra másolva!
A bolgár határrendőrség kitüntette az egyik önkéntes „határvadász” csapatot, amelyik elfogja az illegális határátlépőket, majd átadja őket a hatóságoknak. Vigyázniuk kell azonban, hogy ne legyenek túl durvák. 
Vágólapra másolva!

Csütörtökön tüntették ki az önkéntes „határvadász” csapatot, amelyik 23, Törökországból illegálisan Bulgáriába érkező afgánt fogott el.

Antonio Angelov,

a határrendőrség parancsnoka kimondottan bátorította az önkénteseket

a Nova TV-ben, és együttműködést ajánlott: arra kérte őket, hogy legközelebb előre szóljanak, mielőtt járőrözni indulnak, így a hatóságok gyorsan lépni tudnak, ha illegális határátlépők jelennek meg a színen.

Dinko Valevből nemzeti hős lett Forrás: Twitter

Afgánokat fogtak

A 11 önkéntesből álló csapat április 3-án „sétált az erdőben” Bliznak település közelében, amikor észrevettek 23 migránst – 18 férfit, három nőt és két gyereket – számolt be a Balkan Insight.

A menekülteket bekísérték a faluba, és átadták a határrendőrségnek.

A bolgár jogrend egyébként nem engedélyezi, hogy magánszemély valakit „őrizetbe vegyen”, de ez mégis egyre gyakoribb a menekültválság kezdete óta, és egyre jobban aggasztja a jogvédőket.

Afgán menekültek Törökországban. Van, aki Bulgárián keresztül próbál átjutni. Forrás: AFP/Ozan Kose

Egyet már letartóztattak

A bolgár Helsinki Watch márciusban felszólította a hatóságokat, hogy vegyék őrizetbe a 29 éves Dinko Valevet, aki a nemzeti televízióban maga hencegett el azzal, hogy

„puszta kézzel”fogott el 12 szíriait, köztük három nőt és egy gyermeket.

Valevből nemzeti hős lett, több tucatnyian tüntettek mellette a burgaszi rendőrkapitányság előtt, amikor március 23-án kihallgatták. Valevet a napokban őrizetbe is vették.

Valev félamatőr birkózó, aki a Daily Caller beszámolója szerint az után hozta létre immár 50 fős „milíciáját”, hogy egy menekült ellopta a kerékpárját.

„Bulgáriának szüksége van hozzám hasonlókra, méltóságteljes bolgárokra, akik készek megvédeni a hazájukat” – mondta a BBC-nek adott interjúban.

A kormány lépett

A belügyminiszter ma bejelentette, hogy Valev mellett őrizetbe vették azt a polgárőrt is, miután nemzetközi felháborodást keltett egy videó, amelyik bizonyítja, milyen durván bánnak a menekültekkel.

Filip Gunev belügyminiszter-helyettes a brit Guardiannek adott interjúban azt mondta: a kormány élesen ellenzi, hogy az emberek a saját kezükbe vegyék az igazságszolgáltatást.