Szabadkai látogatásán azt kérte a vajdasági magyaroktól, hogy menjenek el szavazni.

A magyar kormányfő a Masterplast szabadkai üvegszövet gyárának átadásán azt mondta, hogy ugyan nem akar belefolyni a szerbiai választási kampányba, de „el kell mondania”, hogy pár éve egy vasat sem adott volna Szerbiának, most viszont más a helyzet, írja az N1. Orbán szerint ugyanis Szerbiának jó vezetése van, és Aleksandar Vucic miniszterelnök bátor gazdaságpolitikát folytat.

Orbán szerint jól alakulnak a szerb-magyar kapcsolatokForrás: MTI/Máthé Zoltán

Szerbia és Magyarország kapcsolata nem véletlenül alakult jól, mondta Orbán Viktor. Szerinte azért a legtöbbet a vajdasági magyarok tettek, de a szerb kormány eltökéltségére is szükség volt, írja a B92. 

Választások jönnek

A magyar kormányfő egyúttal megkérte a vajdasági magyarokat, hogy vegyenek részt az áprilisi választásokon, mert „van kire szavazniuk”, akik majd képviselik őket Belgrádban.

Szerbiában április 24-án a vajdasági tartományi, illetve önkormányzati választások mellett rendkívüli parlamenti választást is tartanak. A legnagyobb vajdasági magyar politikai szervezetnek, a VMSZ-nek eddig – a kisebbségeknek kedvező szerbiai választási rendszernek köszönhetően – 6 képviselője volt a 250 tagú szerb törvényhozásban.

Budapesti segítség

A mostani választáson is elvileg a VMSZ számít a legesélyesebb kisebbségi politikai erőnek – bár a pártot egy ideje botrányok gyengítik. A pártvezetéssel elégedetlen csoport létrehozta a Magyar Mozgalom nevű szervezetet, amely bevallottan a VMSZ alternatívája akar lenni.

A VMSZ azóta több tagját is kizárta a pártból, mások viszont önként – és tömegesen – hagyják ott a szervezetet. A válsággal küszködő szervezetnek fontos volt, hogy a választások előtt ismét jelezhesse: bírja az anyaországi kormány támogatását.